U jednom danu inspektori našli 61 ugostitelja bez fiskalne kase

Foto: Shutterstock

Inspektori Porezne uprave, njih 328, jučer do 13,00 sati u 20 su gradova obavili 1.108 nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom te u 61 nadzoru utvrdili nepravilnosti, izvijestila je na konferenciji za novinare ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. 

Nepravilnosti su tako utvrđene u 5,5 posto slučajeva, a čelnica Porezne uprave ističe da je zadovoljna tim rezultatom odnosno niskim udjelom ugostiteljskih objekata koji nemaju fiskalne uređaje, s obzirom na broj provedenih nadzora. Čavlović Smiljanec kaže da su nadzirani pretežno kafići u gradskim centrima te da se nadzor nastavlja do petka. Onima kod kojih su utvrđene nepravilnosti inspektori su dali rok od dva dana da ih uklone odnosno uvedu fiskalni uređaj, a ako to ne učine, što će biti provjereno u petak, slijedi pečaćenje poslovnih prostora i to već u petak. Isto tako, ako obveznik ne uvede fiskalni uređaj riskira optužni prijedlog, zabranu obavljanja djelatnosti i naplatu kazne od pet tisuća kuna.

Na pitanje pokazuju li prvi dani primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom povećanje prometa ugostitelja i drugih obveznika, čelnica Porezne uprave odgovora da će prvi podaci o tome biti dostupni s prijavom PDV-a za siječanj te prilikom predaje godišnjih prijava poreza na dohodak, kad će se moći usporediti ovogodišnji i prošlogodišnji siječanj. Očekuje povećanje uplate PDV-a i poreza na dohodak.

Komentirajući istup Hrvatske odvjetničke komore koja tvrdi da odvjetnici ne mogu biti obveznici Zakona o fiskalizaciji i koja zbog toga podnosi ustavnu tužbu, Čavlović Smiljanec je rekla da su odvjetnici obveznici poreza na dohodak i da izdaju gotovinske račune te da stoga ne vidi zašto se na njih ne bi primjenjivala fiskalizacija.

Nada Čavlović Smiljanec kaže da provedba zakona o fiskalizaciji Poreznoj upravi donosi brojne informacije o načinu poslovanja poduzetnika, a jedna od njih je i evidencija radnog vremena te identitet osoba koje izdaju račune, budući da se na fiskalnu kasu moraju prijaviti svojim OIB-om. Očekuje da će takav način prijave smanjiti malverzacije s prijavama zaposlenih i evidencijom radnog vremena. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox