U Podravci ne znaju za krizu: U prošloj godini povećali neto dobit za 44 posto

Grupa Podravka u prošloj je godini ostvarila neto dobit u iznosu od 121 milijun kuna, što je porast za čak 44 posto u odnosu na 2010. godinu, izvijestili su iz koprivničke prehrambene tvrtke.

Po privremenim, konsolidiranim i nerevidiranim financijskim rezultatima, ukupna prodaja grupe Podravka u prošloj je godini iznosila 3,6 milijardi kuna, što je rast za tri posto u odnosu na 2010. godinu. Operativna dobit (EBIT) grupe Podravka za 2011. iznosi 251,7 milijuna kuna, što je porast od 23 posto.

Prodaja strateškog poslovnog područja (SPP) prehrana i pića iznosila je 2,8 milijardi kuna, što je u odnosu na 2010. porast za dva posto, dok je prodaja SPP-a farmaceutike porasla za sedam posto, na 796,3 milijuna kuna.

Rast prodaje na inozemnim tržištima

Iz Podravke ističu da je rast prodaje SPP-a prehrane i pića zabilježen na inozemnim Podravkinim tržištima, pri čemu je najveći porast ostvarilo tržište jugoistočne Europe (sedam posto), a tomu su najviše doprinijela tržišta Srbije (16 posto), BiH (šest posto) i Slovenije (četiri posto). Porastu prodaje područja farmaceutike također su najviše doprinijela inozemna tržišta koja su ostvarila rast od 13 posto, a pritom prednjače tržišta Rusije (22 posto), BiH (osam posto) i Slovenije (28 posto).

Po podacima iz izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi, ukupni su poslovni rashodi grupe Podravka u prošloj godini iznosili 3,5 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu prije povećanje za četiri posto.

Vitković zadovoljan

Glavni razlog tom povećanju su materijalni troškovi koji su u odnosu na 2010. povećani za šest posto, ponajviše pod utjecajem povećanih troškova sirovina i materijala zbog povećanja ulaznih cijena. Iz Podravke ističu da je ukupna vrijednost kapitalnih ulaganja u modernizaciju proizvodnje te proširenje postojećih kapaciteta u 2011. iznosila 102,2 milijuna kuna i financirana je vlastitim sredstvima.

Unatoč krizi koja nas je nažalost pratila i u 2011. godini, značajnom porastu cijena sirovina na svjetskom tržištu te negativnim utjecajima na financijskom planu kao što su tečajne razlike i porast cijene kapitala, iznimno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima poslovanja, izjava je predsjednika Uprave Podravke Miroslava Vitkovića koja se prenosi u priopćenju.

Vitković ističe i da je zaduženost Podravka grupe dodatno smanjena za 130 milijuna kuna, što predstavlja nastavak trenda iz 2010. kada je zaduženost smanjena za 150 milijuna kuna u odnosu na 2009. godinu, a bez da se time ugrozila likvidnost i podmirivanje svih ostalih operativnih obveza. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox