U rujnu čak 9,7 posto više nezaposlenih nego u istom razdoblju lani

Nakon što je broj nezaposlenih počeo rasti već tijekom srpnja i kolovoza, rujan je donio nastavak nepovoljnih kretanja. Kao što smo i očekivali, priljev nezaposlenih bio je nešto izraženiji nego prethodnih mjeseci, posebno na godišnjoj razini, kažu analitičari RBA.

Prema podacima HZZ-a, u rujnu je na Zavodu bilo registrirano 311.100 nezaposlenih osoba. U spomenutom je mjesecu u evidenciju ušlo 32.691 osoba, što je za 8.785 osoba više nego u kolovozu, dok je iz evidencije izašlo 23.174 osobe, što je za 2.161 osoba više nego u kolovozu. Tako se broj nezaposlenih osoba u rujnu povećao za 9.517 osobe (+3,2%) u odnosu na prethodni mjesec. Takva kretanja dijelom su zasigurno rezultat povratka dijela zaposlenih na sezonskim poslovima u nezaposlenost sa završetkom središnjeg dijela turističke sezone.

Promatrano po razinama obrazovanja, i u apsolutnom i u relativnom izrazu nezaposlenost je najviše porasla u skupini završene srednje škole, što pojačava vjerojatnost da je smanjenje zaposlenosti na sezonskim poslovima najviše utjecalo na rast nezaposlenosti u rujnu.

Na godišnjoj razini nastavljaju se negativna kretanja te godišnja stopa rasta bilježi značajno ubrzanje na godišnjoj razini. Broj nezaposlenih u rujnu ove godine bio je za 27.433 osoba, odnosno za 9,7% veći nego u rujnu prošle godine.

Takva kretanja mogla bi upućivati i na nešto slabiju turističku postsezonu nego prošle godine. U odnosu na rujan 2008. godine broj nezaposlenih veći je za 88.883 osobe. Očekujemo da će stopa nezaposlenosti za rujan iznositi 18,2%.

Nastavak negativnih trendova na tržištu rada očekujemo i u posljednjem tromjesečju ove godine. Oporavak na tržištu rada očekujemo tek nakon oporavka realnog sektora i posljedično intenzivnijega kreiranja novih radnih mjesta. Kako u sljedećoj godini očekujemo tek blagi rast gospodarstva, nezaposlenost će i dalje ostati razmjerno visoka, smatraju analitičari RBA. (jk) 

 

 

 

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox