U strahu su velike oči i porast cijena nafte

Cijene nafte poskočile su na londonskom tržištu nadomak 117 dolara za barel a na njujorškom su tržištu dosegnule najvišu razinu u dvije i pol godine nakon eskalacije oružanih sukoba u Libiji, koja je potpirila strah od širenja poremećaja u opskrbi na cijelu bliskoistočnu regiju.

Na londonskom su tržištu cijene barela sirove nafte u prijepodnevnoj trgovini porasle za 90 centi na 116,87 dolara. Na njujorškom tržištu bile su u plusu 1,53 dolara i iznosile su 105,95 dolara za barel, nakon što su nakratko dotaknule i 106,45 dolara, najvišu razinu od rujna 2008. Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da je zbog oružanih sukoba proizvodnja nafte u Libiji srezana za milijun barela dnevno, s uobičajenih 1,6 milijuna barela dnevno. Tržišta daleko više brine mogućnost širenja sukoba u veće proizvođače, poput Saudijske Arabije, gdje su prošlog tjedna snage sigurnosti zatvorile najmanje 22 manjinska šijita u vezi s prosvjedima protiv diskriminacije, objavili su u nedjelju aktivisti.

Citigroup i Commerzbank povisili su u ponedjeljak prognoze o cijenama nafte. Tako u njemačkoj banci sada očekuju da će cijene na londonskom tržištu u drugom tromjesečju iznositi 120 dolara za barel, s obzirom na rizik širenja poremećaja u proizvodnji na cijelu bliskoistočnu regiju. Zbog stvarnog smanjenja proizvodnje ali povrh svega zbog prijetnje širenja tih poremećaja na susjedne zemlje premija za geopolitički rizik ostat će visoka u predstojećem razdoblju - predviđaju u Commerzbanku. Skok cijena potaknuo je kabinet američkog predsjednika Obame da razmotri mogućnost puštanja u opticaj zaliha za hitne slučajeve, kako bi spriječili negativan utjecaj poskupljenja nafte na najveće svjetsko gospodarstvo.

U Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zasad ne reagiraju na sugestije da zakažu izvanredni sastanak prije 8. lipnja, kada će se njezine članice okupiti u Beču na redovnom sastanku. U međuvremenu je na njezinim internetskim stranicama objavljeno da je cijena referentne košarice barela OPEC-ove nafte u petak poskočila na 111,42 dolara, što znači da je bila 94 centa viša nego dan ranije. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox