UBS pristao platiti 1,5 milijardi dolara kazni

Foto: Shutterstock

Švicarski bankovni div UBS priopćio je da je britanskim, američkim i švicarskim regulatorima pristao platiti oko 1,5 milijardi dolara kazni u sklopu nagodbe u sporu oko namještanja međubankovnih kamatnih stopa libor. 

Iz banke su priopćili da će zbog kazne vjerojatno u četvrtom tromjesečju zabilježiti gubitak u iznosu od dvije do 2,5 milijardi švicarskih franaka (2,2 milijarde do 2,7 milijardi dolara). Libor je referentna kamatna stopa koja utječe na široku lepezu financijskih ugovora širom svijeta a otkriće da su je banke dogovarale ozbiljno je narušilo ugled Londona kao financijskog središta.

UBS je pristao platiti oko 1,4 milijarde švicarskih franaka na ime kazni i povrata nezakonito stečene dobiti američkim, britanskim i švicarskim vlastima kako bi se zaključile istrage vezane za Libor, navodi se u priopćenju.

Time će najveća švicarska banka na ime kazni platiti tri puta veći iznos nego britanski Barclays koji se s regulatorima nagodio u lipnju. Istraga je obuhvatila više od dvanaest banaka. UBS će tako platiti 160 milijuna funti (260 milijuna dolara) kazne britanskom regulatoru Financial Services Authority. Također će platiti 59 milijuna švicarskih franaka (64 milijuna dolara) švicarskom regulatoru FINMA na ime povrata nezakonito stečene dobiti. Američkom ministarstvu pravosuđa i Komisiji za trgovinu terminskim ugovorima za isporuku roba (CTFT) banka će platiti ukupno 1,2 milijarde dolara. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox