Udio loših kredita premašio 14 posto

Foto: Ilustracija

Udio tzv. loših kredita nastavlja rasti i krajem rujna premašio je 14 posto. 

Od ukupno 287,2 milijarde kuna kredita kod banaka u Hrvatskoj krajem rujna ove godine 14,05 posto, ili 40,3 milijarde kuna je u kategoriji djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita, pokazuju podaci koje je danas na svojim web stranicama objavila Hrvatska narodna banka (HNB). Udio loših kredita u ukupnim kreditima tako je u odnosu na kraj prošle godine porastao za 1,62 postotna boda, sa 12,43 posto krajem 2011. na 14,05 posto krajem rujna ove godine.

Podaci središnje banke pokazuju da je kod kredita građanima udio loših kredita 9,35 posto, a da i nadalje znatno veće probleme sa servisiranjem kredita imaju poduzeća kod kojih se rizik naplate približava četvrtini iznosa odobrenih kredita. Udio djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita u ukupnim kreditima trgovačkim društvima krajem rujna iznosio je 24,44 posto. To je povećanje za 4,31 postotni bod u odnosu na kraj prošle godine.

Krajem rujna ove godine kod trgovačkih je društava bila upitna naplata 27,9 milijardi kuna od ukupno 114,3 milijarde kuna kredita danih tom sektoru. Ukupni krediti stanovništvu krajem rujna ove godine iznosili su 125,7 milijardi kuna, od čega je u skupinu loših kredita bilo klasificirano oko 11,7 milijardi kuna. Stanovništvo je najviše zaduženo putem stambenih kredita, krajem rujna ti su krediti iznosili 58,8 milijardi kuna, od čega je upitna naplata za njih 5,87 posto, što je iznos od 3,4 milijarde kuna. Po iznosu kod stanovništva slijede ostali krediti s ukupno 56,5 milijardi kuna, a krajem rujna kod tih je kredita udio loših bio 12,87 posto, ili 7,2 milijarde kuna.

Najveći udio djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita kod stanovništva je kod hipotekarnih kredita i iznosi 22,66 posto. No, ti krediti imaju i najmanji udio u kreditiranju građana, krajem rujna građani su imali oko 3,1 milijardu kuna hipotekarnih kredita, od čega je rizična naplata 697 milijuna kuna. Udio loših autokredita kod građana je 4,71 posto, a 4,49 posto kod kredita po kreditnim karticama. 

Povećanju problema sa otplatama kredita pridonijeli su i oni vezani uz švicarski franak, kod kojih udio loših kredita iznosi 13,18 posto. Pritom je daleko najveći udio loših kredita vezanih uz švicarski franak kod poduzeća, od čak 50,16 posto. Trgovačka društva imaju 2,6 milijardi kuna kredita vezanih uz švicarski franak, a rizična je naplata polovice tog iznosa. Građani pak imaju znatno veći iznos kredita vezanih uz 'švicarac', ukupno 25,8 milijardi kuna, a od toga je 9,43 posto, ili 2,4 milijarde kuna u skupini djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita. (HIna/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox