Umjesto novcem, gradnja stambeno-poslovnih prostora plaća se nekretninama

Drvoprerađivačka industrija je u lošem stanju, Hrvatske šume u još gorem, a da stvar bude zanimljivija, novaca ni za lijek, al zato svi "sjede" na nekretninama koje nemaju kome prodati.

 

Izvođači radova na stambeno-poslovnim zgradama većinu su posla, ili čak sav posao, bili prisiljeni naplatiti kroz kompenzacije, piše business.hr. Za svoje su usluge redovito dobivali stanove, zemljišta i poslovne prostore, no zbog nikakve potražnje, nisu ih imali kome prodati. Pa kada je došao red da plate Hrvatskim šumama za drvnu sirovinu, nisu imali čime nego tim istim nekretninama.

Pa iako je Vlada dozvolila ovakvu naplatu Hrvatskim šumama, od posla opet ništa, a stvari dodatno komplicira i teška i dugotrajna procedura procjenjivanja vrijednosti nekretnina te svih potrebnih papira. Ipak, Hrvatske šume namjeravaju prodati nekretnine, ali ne ispod cijene po kojoj su ih preuzeli.

 

Ne poštivanje kolektivnog ugovora

 

Dug drvne industrije Hrvatskim šumama smanjen je u godinu dana sa 450 na 360 milijuna kuna, a najveći dužnik je vinkovačka Spačva, ali i ona smanjuje cifru.

Predstavnici Sindikata drvne i papirne industrije upozoravaju da ljudi u toj industriji rade za minimalac, umanjuju im se plaće, ne isplaćuju božićnice. Sindikat se zalaže za ukidanje 65 milijuna kuna subvencija drvnoj industriji godišnje, jer, kako tvrde, nemaju učinka. Sektor, naime, gubi na tečajnim razlikama. (MJ)

 

Izvor: business.hr, 21. prosinac 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox