Unatoč krizi Ikea otvara nove trgovine i dobro zarađuje

Švedski lanac trgovina namještajem Ikea može se pohvaliti snažnim financijama unatoč gospodarskoj krizi i više će nego udvostručiti tempo otvaranja novih trgovina, kazali su njegovi čelnici u razgovoru za jedan švedski list.

Zahvaljujući vrlo jakim financijama možemo po potrebi ulagati značajne iznose, čak i u općenito teškim vremenima, kazao je u intervjuu za financijski dnevnik Dagens Industri predsjednik uprave krovne tvrtke Ingka Holding koja obuhvaća sve dijelove poslovanja Ikee. Do 2020. želimo gotovo udvostručiti broj Ikeinih trgovina, precizirao je Goeran Grosskopf.

Prema Dagens Industriju, Ikea planira do 2020. graditi 20 do 25 novih trgovina godišnje, u odnosu na dosadašnjih šest do 10. Očekuje se da će se time širom svijeta otvoriti deseci tisuća novih radnih mjesta. Smatramo da naše putovanje tek počinje. Vidimo ogroman potencijal za rast, kako na postojećim tako i na novim tržištima, rekao je izvršni direktor Ikee Mikael Ohlsson.

Rasli smo brže nego što se očekivalo i kontinuirano povećavamo tržišni udio. Naši podaci (za fiskalnu godinu 2011-2012.) još nisu gotovi, ali preliminarno možemo reći da su prihodi porasli oko sedam posto, dodao je Ohlsson. Po procjenama Dagens Industrija, prihodi u fiskalnoj godini od rujna 2011. do kolovoza 2012. trebali bi iznositi oko 26,4 milijarde eura. Ikea ima 297 trgovina u 26 zemalja širom svijeta i oko 655 milijuna kupaca godišnje. Njezini se katalozi tiskaju u 211 milijuna primjeraka na 29 svjetskih jezika. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox