UniCredit: Napuštanje regije srednje i istočne Europe bila bi ludost

Poslovanje talijanske banke UniCredit u srednjoj i istočnoj Europi (CEE) dobro se drži bez obzira na gospodarsko usporavanje, kazao je njezin čelnik, dodajući da je ludost misliti da će se UniCredit povući iz te regije.

Gianni Papa, zamjenik izvršnog direktora i voditelj UniCreditova odjela za srednju i istočnu Europu (CEE), kazao je novinarima da su argumenti u prilog nastavljenom angažmanu u toj regiji i dalje čvrsti, budući da će ona u prosjeku rasti brže od zapadne Europe i bilježi veću potražnju za financijskim uslugama.

Rast dobiti u regiji

Neto operativna dobit UniCreditova odjela za CEE porasla je u prvih devet mjeseci ove godine 31 posto zahvaljujući višim prihodima, nižim troškovima i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

Taj će (trend) biti potvrđen za kraj godine, rekao je Papa u srijedu navečer u ocjenama koje su objavljene u četvrtak.

Po njegovim se riječima gospodarsko usporavanje u zapadnoj Europi prelijeva na srednju i istočnu Europu, što je navelo banku da obustavi širenje u pojedinim zemljama kako bi se usredotočila na brzorastuća tržišta kao što su Turska, Rusija, Češka i Poljska.

UniCredit je izgradio snažnu poziciju na tim tržištima, za koja je ključno bilo i to što im nije bilo potrebno financiranje iz središnjice.

Pritom straegija selektivnog rasta banke nipošto ne podrazumijeva odustajanje od te regije, naglasio je Papa.

Ako je poruka protumačena kao najava povlačenja UniCredita iz srednje i istočne Europe, mislim da je onaj tko ju je tako protumačio lud, osvrnuo se na medijsko izvješće da bi banka mogla smanjiti prisutnost u regiji.

Nema naznaka nestašice kredita

Naglasio je da je UniCredit jedan od samo dva profitabilna zajmodavaca u Mađarskoj, zahvaljujući konzervativnom pristupu slijedom kojeg je banka smanjila devizne kredite u cijeloj regiji.

To je uključilo obuzdavanje kreditnih plasmana u eurima zajmoprimcima u zemljama kao što su Hrvatska, Bugarska i Rumunjska, koje u konačnici namjeravaju usvojiti jedinstvenu europsku valutu.

Papa ne vidi naznake nestašice kredita u regiji srednje i istočne Europe unatoč naporima banaka da ojačaju bilance. Mislim da je svaka banka zauzela puno konzervativniji pristup kreditiranju, što je nedvojbeno rezultiralo nestašicom kredita, moglo bi se reći, no ta nestašica kredita odnosi se na nezdravi dio gospodarstva, pa je zapravo ne bismo ni mogli tako nazvati, ustvrdio je. (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox