UniCreditova prognoza za Hrvatsku: U ovoj godini gospodarski rast nula, iduće pad za 0,5 posto

Analitičari Grupe UniCredit u najnovijim kvartalnim makroekonomskim prognozama korigirali su svoju prognozu gospodarskog rasta za Hrvatsku s 0,2 posto na nula, a za 2012. godinu prognoziraju pad gospodarske aktivnosti od 0,5 posto.

Premda je gospodarstvo u trećem kvartalu 2011. zabilježilo rast od 0,6 posto na međugodišnjoj razini i 0,3 posto u odnosu na drugo tromjesečje, korigirali smo našu prognozu za gospodarski rast ove godine sa 0,2 posto na nulu. Za 2012. godinu prognoziramo pad gospodarske aktivnosti od 0,5 posto - taj relativno mali pad gospodarske aktivnosti dobrim je dijelom vezan uz očekivanja da eurozona neće ući u recesiju dogodine već samo zabilježiti usporavanje rasta sa 1,6 posto ove godine na 0,8 posto u 2012. Domaći faktori koji oblikuju ovu prognozu su očekivanje restriktivnije fiskalne politike u uvjetima gdje nema prostora za vođenje labavije monetarne politike kao i relativno slaba kreditna aktivnost, ističe glavni ekonomist Zagrebačke banke Goran Šaravanja povodom objave CEE Quarterly izvještaja za prvi kvartal 2012.

Visina zaduživanja

 Najvećim rizikom za iznijetu prognozu Šaravanja smatra visinu zaduživanja javnog sektora, s obzirom da je u uvjetima ograničenog pristupa inozemnim izvorima financiranja, rizik istiskivanja privatnog sektora veći što je potreba javnog sektora za financiranjem veća.

S druge strane ne bi bilo iznenađenje da tekući račun platne bilance u 2012. završi u suficitu. Naime, smanji li se uvoz malo više u odnosu na naša očekivanja, taj bi se scenarij lako mogao ostvariti, ističe Šaravanja. Očekuje također da će nova vlada voditi restriktivniju fiskalnu politiku.

Sada se fokus seli na ekonomsku politiku. Kao što smo više puta isticali kombinacija vjerodostojnog plana za generiranje primarnog suficita tijekom ovog mandata, ubrzanje strukturnih reformi i veća otvorenost prema privatnim investicijama ključne su za održavanje investicijskoj kreditnog rejtinga, zaključio je Šaravanja. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox