Uskoro na raspolaganju bespovratna sredstva za poticanje prerađivačke industrije

U najavi je javni natječaj u okviru programa potpora sektorima prerađivačke industrije za 2014.g.

Temeljem istog natječaja prošle je godine poduzetnicima dodijeljeno 120 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je ove godine Ministarstvo gospodarstva poduzetnicima namijenilo ukupno 90 milijuna kuna.

Program potpora po Operativnom programu regionalnih potpora za ulaganja u opremu za 2014. godinu namijenjen je svim industrijskim sektorima gospodarstva koji, kroz osmišljen program potpora, globalnom tržištu mogu ponuditi proizvode veće dodane vrijednosti i na taj način ostvariti posebno pozitivan učinak na regionalni i ukupan gospodarski razvoj. Novac je namijenjen sektoru prerađivačke industrije koji je posljednjih godina posebno ugrožen gubitkom velikog broja radnih mjesta.

Na natječaju raspisanom 2013-te godine od ukupno 475 prijavljenih tvrtki njih 110 ostvarilo je poticaje za projekte ukupne vrijednosti 388.659,00 kuna, ostvarivši maksimalno 3 milijuna kuna potpore po projektu. Najuspješniji prijavitelji kandidirali su projektne ideje koji pokreću nove investicije, otvaraju radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju proizvode više dodane vrijednosti, a najvećim dijelom radilo se o srednje velikim tvrtkama.

Natječaj u svibnju za velike, srednje i male tvrtke

Na poziv za dostavu projektnih prijedloga koji se očekuje ove godine u svibnju, za bespovratne potpore moći će opet aplicirati velike, srednje i male tvrtke s najmanje 20 zaposlenih koje se bave industrijskom proizvodnjom. Među ostalim, uvjet će biti da nemaju dugova državi te da nad njima nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak.

Stopa sufinanciranja iznosit će maksimalno do 40% iznosa prihvatljivih troškova za velike tvrtke, do 50% za srednje i do 60% prihvatljivih troškova za male tvrtke, a najveći iznos koji će pojedini projekt moći ostvariti je 2.000.000 kuna.

Potpora je namijenjena sektorima prerađivačke industrije prema klasifikaciji djelatnosti RH iz 2007 (NKD 2007). Natječaj će isključivati brodogradnju i proizvodnju sintetičkih vlakana, ali i tvrtke koje su za isti projekt ili njegov dio ostvarile potpore temeljem drugih programa.

Od trenutka kada Ministarstvo gospodarstva raspiše natječaj, prijave će se moći dostaviti u roku od 45 dana. Cilj je Ministarstva realizirati natječaj najkasnije do 01.07.2014. jer će sukladno smjernicama EU za regionalne potpore nakon 01.07.2014. velikim poduzećima biti moguće dodijeliti potporu samo u iznosu od 25% vrijednosti prihvatljivih troškova.

Što će se financirati?

Kroz ovaj program dodjele bespovratnih sredstava moguće je financirati projekte koji se prvenstveno odnose na materijalna ulaganja u cilju:

• osnivanja nove proizvodne djelatnosti,

• razvoja novih proizvoda i materijala te proizvodnih procesa,

• temeljne promjene sveukupnog proizvodnog procesa postojeće poslovne djelatnosti,

• značajnog poboljšanja i modernizacije već postojećeg proizvoda, proizvodnog procesa ili usluge s višom dodanom vrijednosti,

•      proširenja već postojeće poslovne djelatnosti.

Ove će godine dodatne bodove ostvariti projekti koji uspiju dokazati učinak na vrijednost izvoza, povećanje broja zaposlenih kao i ulaganje u materijalnu imovinu po zaposleniku. S obzirom da se bespovratnim sredstvima želi u većoj mjeri poticati nerazvijenija područja Hrvatske, regionalna će pripadnost također utjecati na broj prikupljenih bodova.

Prihvatljivi troškovi odnose se prvenstveno na ulaganja u strojeve i opremu za proizvodnju. Neće se priznavati troškovi nastali prije objave samog natječaja, kupnja ili nabava prijevoznih sredstava, troškovi carinjenja ili prijevoza, kao niti troškovi izgradnje ili adaptacije poslovnih prostora. Uspješnim prijaviteljima potpora se u cijelosti uplaćuje po potpisu ugovora i dostavi solemnizirane bjanko zadužnice.

Podrška Zagrebačke banke

Zagrebačka banka stoji na usluzi svojim klijentima te pruža sve potrebne smjernice kao i savjetodavne usluge u pripremi prijave na natječaj u okviru Operativnog programa ulaganja u opremu, s ciljem poticanja što većeg broja poduzetnika na realizaciju bespovratnih sredstava. Svojim posebno prilagođenim proizvodima i uslugama nastojimo svakom klijentu biti podrška i partner u realizaciji projektnih ideja.

Imate li pitanje vezane uz mogućnosti korištenja EU fondova ili potporu Zagrebačke banke u provedbi EU projekata? Na najzanimljivija pitanja odgovara naša kolumnistica Kristina Cappucci iz EU deska Zagrebačke banke. E-mail: kristina.cappucci@unicreditgroup.zaba.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox