Uspješna 2010. godina Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. u Hrvatskoj

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. je u 2010. godini nastavila s razvojem svoga poslovanja u Hrvatskoj te je i u nepovoljnim tržišnim uvjetima poslovanja povećala broj klijenata, uspješno prikupila nove depozite stanovništva, razvijala svoju poslovnu mrežu, bila pouzdan partner građanstvu i gospodarstvu te se potvrdila kao jedna od najvećih i najstabilnijih banaka na hrvatskom tržištu.

Rast depozita stanovništva

S ukupnom bilancom od 38,94 milijardi kuna, Hypo Alpe-Adria-Banka je peta banka po aktivi. Ukupan neto kreditni portfelj iznosio je 28,47 milijarde kuna što predstavlja rast od 4,6% u odnosu na prethodnu godinu, a posebno snažan rast ostvaren je u segmentu depozita stanovništva koji su na kraju godine iznosili 10,5 milijardi kuna, što u usporedbi s 2009. godinom predstavlja rast od 19,34%.

Dobit

Dobit prije oporezivanja iznosila je 279 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu te jasan pokazatelj uspješnosti nove strategije, kvalitete poslovanja, stabilnosti banke te povjerenja i zadovoljstva klijenata. Unatoč padu operativne dobiti značajan utjecaj na dobar ukupni rezultat imalo je smanjenje troškova rezervacija za loše kredite, koji su zbog otežanih uvjeta poslovanja neminovni te su iznosili 511,5 milijuna kuna. Pozitivni utjecaj imalo je i dodatno poboljšanje efikasnosti poslovanja što je rezultiralo daljnjim smanjenjem operativnih troškova od 4% u odnosu na 2009. godinu, a omjer troškova i prihoda (CIR) na dan 31.12.2010. iznosio je 45,05%.

Pozitivne mjere za klijente i poticanje gospodarstva

Tijekom 2010. godine Hypo Alpe-Adria-Banka uvela je i niz pozitivnih te fer mjera kojima je svjesna nepovoljnog poslovnog okruženja željela pomoći klijentima. Banka je tako klijentima omogućila moratorij na otplatu kredita, besplatnu promjenu valutne klauzule (CHF u EUR), bez naknade je omogućila zatvaranje postojećih i obradu novih kredita te prolongat roka otplate u sklopu moratorija, a prvi put je uvedena i mogućnost produženja roka otplate kredita na 40 godina. Sukladno tržišnim trendovima Hypo je snizio i kamatne stope na stambene kredita kredite u otplati s valutnom klauzulom u švicarskim francima i eurima (0,25-0,7%), te je s akcijama uz kamatne stope već od 4.98% u istom smjeru nastavio i u 2011. godini, a s partnerima je dogovoren i dodatni element sigurnosti za klijente u vidu jamstvenog fonda. (PS/JK)

 

Foto: www.hypo-alpe-adria.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox