Vatikanova pervencija pranja novca

Financijska informativna uprava Vatikana (AIF) koja se bori protiv pranja novca, odredila je "pokazatelje nepravilnosti za otkrivanje sumnjivih operacija", objavio je Vatikan.

 

Ti pokazatelji će se koristiti u obveznoj kontroli raznih vatikanskih institucija kako bi se mogle lakše identificirati opasne situacije i poduzeti dubinske kontrole, prema priopćenju tiskovne službe Vatikana. Lista pokazatelja nepravilnosti u financijskim operacijama nalazi se u cirkularnom pismu koje je AIF uputio svim uključenim službama. U tom se pismu precizira da norme protiv pranja novca stupaju na snagu ovog petka. Institucije imaju rok od 30 dana za "organiziranje i potrebne procedure" koje moraju priopćiti AIF-u u roku do 10 dana nakon njihova usvajanja. Svaka osoba koja ulazi ili izlazi iz Vatikana s iznosom višim od 10.000 eura morat će ih prijaviti radi mogućnosti praćenja tog novca.

Papa Benedikt XVI. je 30. prosinca osnovao AIF koji će omogućiti Vatikanu da se uskladi s međunarodnim normama borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma. Od sredine rujna o predsjedniku banke Vatikana i Institutu za vjerska djela (IOR) i još jednom visokom dužnosniku vodila se istraga o kršenju novog talijanskog zakona protiv pranja novca. Više nisu osumnjičeni za pranje novca, ali im se na teret stavljaju propusti u kretanju ukupno 23 milijuna eura, koje je zaledilo talijansko provosuđe. Zakon uvodi kazne od 4 do 12 godina i kazne do 15.000 eura za počinitelje pranja novca. On se primjenjuje na sve organizacije koje obavljaju gospodarske i financijske djelatnosti u Vatikanu, među kojima je i IOR kao i druge kongregacije, te trgovine na području Vatikana (muzeji, apoteke itd). (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox