Velika Britanija izašla iz recesije

Velika Britanija izašla je u trećem tromjesečju iz recesije, zabilježivši najsnažniji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u pet godina, pokazali su službeni podaci. 

Ured za statistiku (ONS) objavio je da je britanski BDP u razdoblju od srpnja do rujna porastao 1,0 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se smanjio za 0,4 posto. Na godišnjoj je razini gospodarstvo stagniralo. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su za treće tromjesečni rast BDP-a za 0,6 posto, te 0,5-postotni pad na godišnjoj razini.

Povratak rastu nakon tri uzastopna tromjesečja pada BDP-a dobra je vijest za koalicijsku vladu koja je pod pritiskom da uloži veće napore kako bi oživjela gospodarstvo. Rezultati za treće tromjesečje potpomognuti su prodajom ulaznica za Olimpijske igre u Londonu i poboljšanjem u odnosu na prethodno tromjesečje kada je proizvodnju prigušio državni blagdan, odnosno jedan radni dan manje.

Proizvodnja u industrijskom sektoru porasla je tako 1,1 posto, što je njezin najsnažniji rast od drugog tromjesečja 2010. Izuzetak je bio građevinski sektor, koji se smanjio 2,5 posto. Aktivnosti u uslužnom sektoru porasle su 1,3 posto. Guverner središnje banke Bank of England Mervyn King upozorio je u utorak da će oporavak biti spor, ukazujući na prijetnje koje predstavljaju dužnička kriza eurozone i hlađenje brzorastućih gospodarstava Indije, Kine i Brazila. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox