'Velika trojka' odgađa izvještaj: Grčka će polovicom studenog bankrotirati?

Od procjene Trojke ovisi isplata daljnje pomoći Grčkoj. Nakon odgađanja izvještaja stručnjaka u Bruxellesu kruže glasine o mogućim razlozima, a polovicom studenoga će Grčka bankrotirati ako ne dobije obećanu pomoć.

Predstavnici Europske komisije trenutno odgovaraju vrlo šturo na pitanja novinara o izvještaju Trojke. Slično se ponašaju i brojni europski političari. Na sva pitanja o Grčkoj upućuju na to da čekaju izvještaj stručnjaka. A izvještaja još nema.

Trebao je biti objavljen početkom listopada. Potom je njegovo objavljivanje odgođeno. Stručnjaci koji čine delegaciju Trojke ne daju nikakve izjave za javnost. To dovodi do sve većeg broja glasina o razlozima za odgađanje izvještaja.

Što učiniti s Grčkom?

Daniel Gros, direktor briselskog Centra za studije o europskoj politici smatra kako će veliki dio izvještaja biti ustvari trijezna analiza stanja u Grčkoj: Ali onda je najvažnije kakav zaključak će se izvući. Dakle, bitna je prva i posljednja stranica izvještaja. Sve ovo traje tako dugo zbog toga što se ustvari ne zna što bi se htjelo s Grčkom.

Moguće je, dakle, da postoji nejedinstvo među kontrolorima Trojke. Iako se oni u javnosti predstavljaju kao jedan tim, mediji prenose kako interno postoje razilaženja u mišljenjima. Jer, interesi Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a nisu uvijek isti.

Posebno MMF je strog u svojim ocjenama Grčke jer njegove članice, poput zemalja u ubrzanom razvoju i SAD, sve kritičnije gledaju na krizu u euro-zoni. MMF-u je stalo do toga da očuva svoj glas kao institucije koja strogo vodi računa o sanaciji državnih proračuna.

Igraju li ulogu izbori u SAD-u?

Za odgađanje izvještaja trojke mogao bi postojati još jedan razlog, sluti Jürgen Matthes s Instituta za njemačko gospodarstvo u Kölnu: Postoji sumnja koja politički gledano ima osnovu, da se želi pričekati da prođu izbori u SAD-u. Vidimo da se u SAD-u kriza u euro-zoni promatra sve kritičnije. U vladi u Washingtonu je postojala velika zabrinutost da bi kriza euro-zone mogla postati izborna tema koja bi imala negativan utjecaj na američku ekonomiju i time mogla koštati Baracka Obamu ponovnog izbora na funkciju predsjednika, kaže Matthes.

I vlada u Ateni podgrijava glasine

Špekulacije o odgađanju izvještaja Trojke podgrijala je dodatno i vlada u Ateni: bez dogovora s europskim partnerima objavila je da će Grčkoj za dodatne dvije godine biti produženi rokovi za provođenje reformi. MMF je to odmah demantirao.

O izvještaju Trojke ovisi hoće li Grčka u studenome dobiti 31 milijardu eura pomoći. Bez te pomoći Grčka bi se našla pred bankrotom, što bi izazvalo nove turbulencije na financijskim tržištima i povećalo pritisak na euro-zonu, piše dw.de. (sh)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox