Velikim europskim bankama nedostaje 199 milijardi eura dodatnog kapitala

Velikim europskim bankama nedostaje ukupno 199 milijardi eura dodatnog kapitala kako bi se uskladile s postroženim međunarodnim kapitalnim propisima, izvijestila je u Europska agencija za banke (EBA).

Procjena se temelji na ciljanoj minimalnoj stopi adekvatnosti kapitala od sedam posto a ukupni iznos manji je za 32,3 milijarde eura no što je bio u lipnju, objavio je europski regulator u izvješću o usklađivanju europskih banaka s novim međunarodnim propisima Basel III. U aktualnom je izvješću osnova za izračun iznosa bilo financijsko stanje u bankama na kraju prošle godine dok se u lipanjskom izvješću temeljila na podacima od prošlogodišnjeg lipnja. Novi međunarodni propisi o kapitalu banaka, poznatiji pod nazivom Basel III, postupno će stupati na snagu od siječnja iduće godine da bi se u cijelosti počeli primjenjivati od 2019.

Popis nadziranih banaka nije objavljen, uz napomenu da su prema visini temeljnog kapitala razvrstane u dvije skupine. Prva je obuhvatila 44 banke iz 14 zemalja Europske unije i Norveške, s temeljnim kapitalom većim od tri milijarde eura i međunarodnim poslovanjem. U drugu skupinu uvrštene su sve ostale banke, njih ukupno 112. U prvoj skupini prosječna stopa adekvatnosti kapitala iznosi 6,9 posto, pri čemu otprilike polovina banaka ima stopu adekvatnosti kapitala sedam posto ili višu. U drugoj skupini prosječna stopa adekvatnosti kapitala iznosi 7,2 posto i njih 76 posto doseže odnosno premašuje prag od sedam posto. Da bi se uskladile s međunarodnim propisima, moraju namaknuti još ukupno 26 milijardi eura.

Banke su podatke dostavljale dobrovoljno, u suradnji s regulatorima matične zemlje, navodi EBA u priopćenju. Prošlog je četvrtka Baselski odbor Banke za međunarodna poravnanja (BIS) izvijestio da najvećim svjetskim bankama nedostaje još ukupno 374 milijarde eura dodatnog kapitala kako bi se uskladile s postroženim međunarodnim kapitalnim propisima, prema njihovom financijskom stanju s kraja prošle godine. To je 111 milijardi eura manje no što je BIS procijenio u travnju kada je izračunao da bankama nedostaje 486 milijardi eura prema financijskoj poziciji s kraja prosinca. EBA će objaviti nove procjene početkom iduće godine a temeljit će se na stanju u bankama na kraju ovogodišnjeg lipnja. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox