Vipnet bilježi rast broja korisnika

Tvrtka Vipnet u drugom je kvartalu zabilježila pad ukupnih prihoda, ali i rast broja Vip korisnika te zadržala stabilan udio u vrijednosti mobilnog tržišta koji iznosi 39,5 posto, izvjestili su iz te tvrtke.

Ukupni prihod od 100,5 milijuna eura smanjen je za 9,1 posto u odnosu na drugi kvartal prošle godine zbog dodatnih beneficija ponuđenih korisnicima u recesijskim vremenima i velikim dijelom zbog regulacije cijena terminacije poziva u mobilnu mrežu, navodi se u priopćenju. Operativna dobit (EBITDA) je u drugom kvartalu iznosila 27,1 milijuna eura, kao izravna posljedica programa zbrinjavanja viška zaposlenih, dok je dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila 11 milijuna eura. Smanjen je pad mjesečnog prihoda po korisniku (ARPU), koji u drugom kvartalu iznosi 13,3 eura. Unatoč tomu, Vipnet je zadržao stabilan udio u vrijednosti tržišta koji iznosi 39,5 posto, navodi se u priopćenju. Drugi kvartal bio je vrlo važan u segmentu povećanja konkurentnosti i proširenja opsega poslovanja, istaknuo je predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković.

"U ovom kvartalu vidljivi su efekti vrlo odgovornog programa zbrinjavanja viška zaposlenih kojim je uvjetovan pad profitabilnosti. Paketi kompenzacijskih mjera koje su dobili bivši Vipnetovi djelatnici znatno nadilaze zakonske okvire te, uz otpremnine, obuhvaćaju i čitav niz drugih beneficija. S druge strane, najvećom akvizicijom u Hrvatskoj ulazimo u rezidencijalno tržište fiksnih usluga odnosno televizije. Kroz tehnologiju koja nudi mogućnost ultra brzog prijenosa podataka i uslugu televizije visoke razlučivosti, stvorili smo dobre preduvjete za razvoj u narednom razdoblju", rekao je Pejković. Vipnet je u drugom kvartalu uložio 8,8 milijuna eura u dugoročnu strategiju osiguranja kvalitete usluga i pokrivenosti Vip mrežom, ali i u inovativne proizvode i usluge u skladu s potrebama korisnika. Također, u drugom kvartalu Vipnet je započeo proces preuzimanja B.neta u iznosu od 93 milijuna eura, što predstavlja najveću akviziciju na domaćem tržištu. Transakcija je završena 8. kolovoza kada je Vipnet preuzeo 100 postotno vlasništvo nad B.netom.

2,07 milijuna korisnika

Broj Vip korisnika u drugom kvartalu ove godine iznosi 2,07 milijuna, što je porast od 1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U uvjetima pada kupovne moći i usprkos sve konkurentnijem tržištu mobilnih telekomunikacija, broj postpaid korisnika u odnosu na isti kvartal prošle godine porastao je za 9,5 posto, navodi se. Snažan rast ostvaren je i u kategoriji korisnika bežičnog broadbanda i 165.700 korisnika predstavlja rast od 17,3 posto. Broj prepaid korisnika u drugom kvartalu bilježi pad od 3,1 posto, no ipak je za 2,4 posto veći u odnosu na prošli kvartal. U priopćenju se navodi kako je Vipnet promijenio metodu brojanja u mnogo konzervativniji pristup, odnosno mjerenje samo onih SIM kartica koje su u posljednjih 90 dana zabilježile aktivnost u Vip mreži. Takav pristup u brojanju preporučuje i Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU). Iz istog razloga, stvarni indikator tržišnih performansi telekom tvrtki je udio u ukupnoj vrijednosti tržišta. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox