Vipnet povećao prihode za 2,5 posto, EBIDTA porasla 9,9 posto

U prvom kvartalu 2012. godine Vipnet je sinergijom s B.net-om i izlaskom na nova tržišta uspješno kapitalizirao visoku potražnju za konvergentnim proizvodima i uslugama. Prihodi u prvom kvartalu veći su za 2,5% i iznose 92.5 milijuna eura.

Konsolidirana EBITDA iznosi 27,4 milijuna eura i porasla je za 9,9% u odnosu na prvi kvartal 2011. godine, što je rezultat povećanih prihoda i smanjenja troškova, prvenstveno uvjetovanih nižim materijalnim troškovima i nižim troškovima interkonekcije. U prvom kvartalu 2012. godine Vipnet je uložio 13,3 milijuna eura u tehnologiju te energetsko-tehnološki poslovni objekt na Žitnjaku visoke razine energetske učinkovitosti, što je 54,1% više nego u istom kvartalu 2011. godine.

Ovi rezultati dokazuju ispravnost naše strategije transformacije kompanije iz pružatelja mobilnih usluga u pružatelja kompletnih telekomunikacijskih i televizijskih usluga. Inovacije kao pokretač razvoja i gospodarskog rasta i dalje su nam prioritet, te smo pokrenuli jednu od prvih komercijalnih LTE mreža u Europi. Većim investicijama u infrastrukturu i tehnologiju osigurali smo sve potrebne kapacitete za fiksni i mobilni broadband višestruko većih brzina i zadovoljni smo snažnim rastom korisnika podatkovnih usluga. S druge strane, ovo je još jedan uzastopni kvartal u kojem je hrvatsko tržište mobilnih komunikacija u padu i stoga vjerujemo u skoro ukidanje nameta mobilnoj telefoniji kako bi se omogućio brzi razvoj četvrte generacije mobilnih komunikacija u našoj zemlji, rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Broj korisnika u mobilnoj mreži iznosi gotovo 2 milijuna i u blagom je padu od 1,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je broj Vip pretplatnika povećan za 6,3 %. Kontinuirano snažna potražnja za bežičnim broadbandom rezultirala je snažnim porastom od 14.7% u odnosu na prvi kvartal 2011. godine s gotovo 169,500 korisnika. Prosječni prihod po korisniku (ARPU) smanjen je za 6,6% i iznosi 11,7 eura, što je posljedica cijelog niza dodatnih pogodnosti za korisnike i regulatornih opterećenja. S 148,800 korisnika u fiksnoj mreži, prosječni prihod po liniji (ARPL), u koji su uključene fiksne glasovne usluge, internet i TV usluge, iznosi 27,2 eura. Konsolidirana operativna dobit (EBIT) iznosi 10,6 milijuna eura.

Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je Telekom Austria Grupa u Beču. (PS/JK)

 

 

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox