Vlada iznenađena potezom HNB-a

U pogledu odluke guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, donesene nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca, kojom hrvatski bankovni sustav dobiva na raspolaganje oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu, poglavito ulaganja u prerađivačkoj industriji i turizmu, iz Vlade su priopćili da u načelu pozdravljaju spomenutu odluku.

 

Vlada posebno pozdravlja doprinos koji će ovakva odluka HNB dati naporima Vlade u snižavanju kamatnih stopa. U tom smislu ipak ističu da se današnja odluka Hrvatske narodne banke, koja je, kako se navodi u njenom priopćenju, donesena isključivo u konzultacijama s poslodavcima i bankama, čini vrlo iznenađujuća s obzirom na prethodna stajališta središnje banke vezana uz takav oblik konzultacija. Dodatno ih iznenađuje i selektivan pristup otpuštanja likvidnosti namijenjene projektima u specifičnim gospodarskim djelatnostima, a opet uzimajući u obzir stajališta središnje banke vezana uz takav način selekcije.

Međutim, ukoliko odredbe ovakve odluke i proces njezinog donošenja predstavlja znak promjene dosadašnjih stajališta HNB-a i njezino aktivno uključivanje u brigu oko poticanja gospodarskog rasta u Republici Hrvatskoj, Vlada pozdravlja spremnost HNB-a da u tom cilju napokon upotrijebi instrumente monetarne politike.

Iz Vlade ističu i da je iz modela A tijekom prošle godine odobreno oko 2,5 milijardi kuna kredita. Prve dvije aukcije iz modela A+ pokazale su velik interes banaka i donijele sniženje kamatnih stopa za koje očekuju da će se nakon ove odluke HNB-a dodatno osnažiti. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox