Vlada snizila trošarine na motorne benzine i dizelska goriva

Hrvatska je Vlada na sjednici snizila trošarine na motorne benzine i dizelska goriva za 15 lipa po litri u nastojanju da umanji štetno djelovanje nestabilnosti tržišta sirovom naftom na maloprodajne cijene naftnih derivata.

U priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću se navodi da je na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela Uredbu o visinama trošarina na motorne benzine i plinsko ulje za pogon (dizelsko gorivo). Uredbom je snižena visina trošarine na motorne benzine i na plinsko ulje za pogon (dizelsko gorivo) za 0,15 kuna po litri, a iz razloga nestabilnosti tržišta sirovom naftom i nastojanjem da se umanji štetno djelovanje tog tržišta na maloprodajnu cijenu pogonskih goriva. Uredba stupa na snagu danom objave, a objavit će se u Narodnim novinama.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o iznosu naknade za financiranje rada Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata i obveznih zaliha nafte i naftnih derivata za 2011. godinu. Ovim izmjenama i dopunama ukida se naknada za plavi dizel koji se stavlja na promet na domaće tržište, a vrijedit će u razdoblju od 7. ožujka do 31. prosinca za 2011. godine. S obzirom da se na plavi dizel ne zaračunava trošarina, na ovaj je način cijena plavog dizela oslobođena bilo kakvih naknada koje propisuje Vlada. Izmijenjen je Zaključak Vlade Republike Hrvatske u vezi s potpisivanjem Rezolucije za održivi razvoj Dinarskog luka, navodi se u priopćenju. (Hina/mš)

 

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox