WTO prognozira pad izvoza na globalnoj razini

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u godišnjem izvješću upozorava da su pogoršane prognoze za globalno gospodarstvo dovele do usporavanja rasta izvoza.

Prognoze za globalno gospodarstvo značajno su pogoršane posljednjih mjeseci. Globalna aktivnost usporava. Svjetska trgovina raste sporije nego što se očekivalo prethodnih mjeseci, ustvrdio je čelnik WTO-a Pascal Lamy u godišnjem izvješću.

U izvješću su potvrđene najniže revidirane procjene rasta svjetskog izvoza u 2011. od 5,8 posto, nasuprot prethodno očekivanog rasta od 6,5 posto.

Sada očekuju da će izvoz razvijenih gospodarstava porasti za 3,7 posto, a ne 4,5 posto koliko je ranije očekivano, dok bi izvoz zemalja u razvoju trebao biti uvećan 8,5 posto, umjesto ranije prognoziranih 9,5 posto.

U kontekstu veće gospodarske neizvjesnosti i rastućih globalnih rizika, nastavak procesa liberalizacije globalne trgovine postaje još važniji, ističe nadalje Lamy.

Iako bi zemlje u razvoju i u narednim mjesecima trebale bilježiti snažan rasta trgovine, u WTO-u upozoravaju da bi "nova svjetska recesija snažno pogodila čak i najdinamičnija gospodarstva u razvoju".

U izvješću se ističe da su zemlje u razvoju bile zaslužne za više od polovine rasta vrijednosti trgovine od početka globalne gospodarske krize. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox