Za istraživanje i razvoj izdvojeno samo 0,7 posto BDP-a

Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je u 2011. utrošeno 2,48 milijardi kuna sredstava državnog proračuna za aktivnosti istraživanja i razvoja, a udio državnih proračunskih sredstava za istraživanje i razvoj u BDP-u u prošloj je godini iznosio 0,74 posto. 

Po podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, više od dvije trećine sredstava državnog proračuna za istraživanje i razvoj u 2011. bilo je namijenjeno sektoru visokog obrazovanja (69,5 posto). Slijedi državni sektor s udjelom malo većim od 24 posto, poslovni sektor imao je udio od 5,5 posto, dok je najmanje sredstava, 0,09 posto, bilo namijenjeno neprofitnom sektoru.

Prema društveno-ekonomskim ciljevima pak najviše sredstava državnog proračuna za istraživanje i razvoj u 2011. bilo je utrošeno za cilj opće unapređenje znanja: istraživanje i razvoj financiran iz fondova visokih učilišta, 54,7 posto.

Slijedi cilj opće unapređenje znanja: istraživanje i razvoj financiran iz drugih izvora (osim fondova visokih učilišta) s 35,2 posto. Cilj industrijska i proizvodna tehnologija ima udio od 2,1 posto, transport, telekomunikacije i ostale infrastrukture 1,7 posto, dok je najmanje sredstava bilo utrošeno za cilj istraživanje i iskorištavanje svemira (0,06 posto).

Iz DZS-a navode kako su planirana sredstva za istraživanje i razvoj iz državnog proračuna u 2012. (prema donesenom proračunu za 2012.) iznosila malo manje od 2,6 milijardi kuna. Najviše sredstava, 48,5 posto, planirano je za cilj opće unapređenje znanja: istraživanje i razvoj financiran iz fondova visokih učilišta. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox