Zagrebačka burza obustavila trgovanje dionicama Konzuma

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Uprava Zagrebačke burze donijela je rješenje kojim se obustavlja trgovanje dionicama Konzuma do 13,00 sati, a razlog obustave je obavijest Agrokora o stjecanju dionica Konzuma i nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. 

Budući da dostavljena obavijest predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionica Konzuma nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina tim dionicama obustavi za vrijeme koje je potrebno da se cjelokupna javnost potpuno i točno informira o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, navodi se u rješenju Burze.

Trgovina se obustavlja do 13,00 sati, što je prema ocjeni Burze dovoljno razdoblje da se steknu uvjeti za fer i pravično trgovanje jer se može pretpostaviti da će svi ulagatelji raspolagati informacijama potrebnim za donošenje investicijskih odluka.

Agrokor je izvjestio Zagrebačku burzu o stjecanju dionica Konzuma i nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Kako se navodi, Agrokor je 27. prosinca stekao 1.207.760 dionica Konzuma, što je 5,31 posto temeljnog kapitala Konzuma. Nakon navedenog stjecanja Agrokor samostalno raspolaže s ukupno 17.467.700 redovnih dionica Konzuma, odnosno 76,93 posto temeljnog kapitala tog trgovačkog lanca, dok djelujući zajedno s Jamnicom ima ukupno 88,03 posto udjela u temeljnom kapitalu Konzuma.

Agrokor je također 27. prosinca sklopio predugovor o prodaji i prijenosu dodatnih 1.364.440 redovnih dionica Konzuma, što čini 6 posto udjela u temeljnom kapitalu koje će biti prenesene na Agrokor po upisu brisanja zaloga kojim su te dionice opterećene, navodi se u obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi. Također se napominje kako će sukladno zakonu Agrokor podnijeti Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zahtijev za odobrenje ponude za preuzimanje Konzuma. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox