Zoltan Aldott: Apetiti se šire i na BiH

Predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott izjavio je kako će ta naftna tvrtka nastaviti ulagati u bosanskohercegovački "Energopetrol" s ciljem da do kraja ove godine preuzme 20 posto udjela u maloprodaji naftnih derivata u BiH.

Temeljeno na hrvatskoj proizvodnji imamo 50 do 55 posto tržišnog udjela u gorivima (u BiH) koji namjeravamo zadržati. Također naš cilj je povećati tržišni udio u maloprodaji na 20 posto. U usporedbi s prošlom godinom maloprodajni udio povećali smo od 10 na 13 posto, zbog efikasnije prodajne politike i pozitivnog utjecaja modernizacijskog programa te visokog kvaliteta goriva. Međutim, pred nama je još mnogo posla u obnovi maloprodaje i jačanja logistike - kazao je Aldott kako ga u četvrtak citira sarajevsko "Oslobođenje". Aldott je ovog tjedna boravio u BiH zajedno s još nekoliko čelnika Ine kako bi sagledao stanje u "Eneregopetrolu" koji već duže vrijeme loše posluje iako posjeduje razgranatu mrežu benzinskih crpki.

Aldott je najavio da će do kraja rujna Nadzorni odbor "Energopetrola" predstaviti plan sanacije poslovanja te tvrtke koja je u vlasništvu Ine i mađarskog MOL-a. S tim ciljem ove je godine planirano ulaganje od deset milijuna eura te rekonstrukcija 13 postojećih benzinskih crpki. Konzorcij INA-MOL preuzeo je većinski vlasnički udio u "Energopetrolu" 2006. godine za što je do sada, prema Aldottovim riječima, platio 220 milijuna konvertibilnih maraka (110 milijuna eura). Trideset milijuna eura pri tom je izdvojeno za saniranje dugova nastalih prije privatizacije, pet milijuna eura plaćeno je izravno Vladi Federacije BiH kao ranijem većinskom vlasniku dok je 75 milijuna eura izdvojeno za investicije.

I u BiH administracija...

Zoltan Aldott ističe kako su u Ini i MOL-u htjeli napraviti i više u BiH, no ispriječio se problem dobivanja dozvola za rekonstrukcije objekata što je u toj državi vrlo komplicirano. Aldott je istaknuo i kako se konzorcij INA-MOL potpuno u stanju nositi s konkurencijom u BiH, prije svega zahvaljujući kvaliteti proizvoda koje plasira na tržištu. (Hina/mš)

 

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox