ZSE: Investitori prodaju dionice i kupuju franak

Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su potonuli više od 4 posto, bilježeći znatne gubitke drugi dan zaredom, dok investitori traže sigurno utočište za svoj kapital od čega profitira švicarac. Vrijeme je novac, a švicarski satovi najbolje pokazuju vrijeme.

 

Tijekom jutra Crobex indeks potonuo je i više od 5 posto u minus. Oko podneva bio je na gubitku 4,69 posto, na 1.938 bodova. Crobex10 strmoglavio se 4,22 posto, na 1.054 boda. Indeksi su u minusu 6. dan zaredom. Jučer je Crobex potonuo 4,57 posto, a Crobex10 3,99 posto. Indeksi su u znatnom minusu od početka godine, pri čemu Crobex 8,15 posto, na Crobex10 8,66 posto. Redovni promet dionicama premašio je do podneva 48 milijuna kuna, što je čak 18 milijuna više nego jučer u ovo doba. Gledamo opću rasprodaju dionica. Investitori su preplašeni lošim vijestima iz svjetskog gospodarstva, pa bježe iz dionica u sigurniju imovinu, poput švicarskog franka. Njegov tečaj danas je ponovno ojačao, te je nadomak 7 kuna. Dio investitora povlači se, računajući da će ponovno ući na tržište kada ono bude na još nižim cjenovnim razinama - kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Kako dodaje, zbog lošeg raspoloženja među investitorima, i idućih dana je moguć nastavak negativnih kretanja na domaćem tržištu. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom HT-a, više od 21 milijun kuna. Cijena joj je potonula 4,92 posto, na 235 kuna, i na najnižoj je razini od 8. rujna 2009. godine, kada je na zatvaranju iznosila 226,91 kunu. Slijedi dionica Petrokemije, s prometom od 3,8 milijuna kuna i padom cijene za 6,53 posto, na 160 kuna.

Najveće gubitke bilježi dionica Ericssona Nikole Tesle

Među milijunašima još je 9 dionica, pri čemu najveće gubitke bilježi dionica Ericssona Nikole Tesle, za 9,85 posto. Slijede dionice Vira, s gubitkom od 8,05 posto te AD Plastika i Belja, s padom cijene za više od 7 posto. Na europskim burzama trgovanje je danas vrlo volatilno. Na početku trgovanja najvažniji europski burzovni indeksi bili su u plusu i do 2 posto, no potom su ponovno preokrenuli smjer, potonuvši za više od 5 posto. Trenutno londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX bilježe gubitak od oko 3 posto. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox