Župan Komadina o obvezi ponude za dionice LRH-a

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je danas na konferenciji za novinare da se stjecanje 25 posto plus jedne dionice Liburnija rivijera hotela (LRH) u korist Opatije i još tri lokalne jedinice moglo i na temelju sadašnjih zakonskih odredaba proglasiti izvornim stjecanjem dionica ili da je trebalo izmijeniti zakonske odredbe po kojima lokalne jedinice moraju objaviti ponudu za preuzimanje ostalih dionica LRH.

 

Hrvatski fond za privatizaciju je 2007. prenio na Grad Opatiju i općine Matulji, Lovran i Mošćenička Draga 25 posto plus jednu dionicu LRH, što je Grad prihvatio unatoč upozorenjima Hanfe da time preuzima obvezu objave ponude za preuzimanje, pouzdajući se u mišljenje Ministarstva financija i uvjeravanja političkog vrha zemlje.

Hanfa dvije godine nije reagirala na sporazum, a 2009., prvi dan mandata nove gradske vlasti, izdaje rješenje o obvezi objave ponude za preuzimanje po maksimalnoj cijeni iz 2007.

Komadina je kazao da je 2007. godine lokalnim jedinicama učinjena 'medvjeđa usluga', jer da su 2007., kada je "Sanader donio dionice", one predane Opatiji koja ih je trebala dati ostalima. Da su tada dionice dane lokalnim jedinicama svakoj posebno, onda ni jedna ne bi imala više od 25 posto i do obveze objave za preuzimanje dionica ne bi ni došlo, rekao je. Istaknuo je kako je svakom jasno da lokalne jedinice nisu kupile te dionice nego da su ih stekle zamjenom vlasništva nad imovinom za udjel u temeljnom kapitalu. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox