Saborski odbor: Iskorištenost EU fondova treba biti bolja

Izvješće o korištenju predpristupnih programa pomoći EU od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. koje je izradilo Ministarstvo financija jest dobro, ali iskorištenost EU fondova bi mogla biti i bolja, istaknuli su danas na sjednici članovi saborskog Odbora za finacije i državni proračun podržavši izvješće.

 

Nije riječ o tome da se upustimo u lov na vještice, no sigurno je da bismo trebali vidjeti kako možemo poboljšati iskoristivost EU fondova i izradu programa kako nam se ne bi desilo da skoro 70 pograma bude odbijeno, kazao je član odbora Ivo Jelušić (SDP).

Zlatko Koračević (HNS) je pohvalio trud većine u Ministarstvu financija i dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave, ali i upitao zašto smo loši u provedbi IPA 5 gdje je dosad ugovoreno tek šest posto planiranog iznosa kojeg treba iskoristiti do kraja ove godine.

Ministrica financija Martina Dalić je izvijestila da je od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. Europska komisija doznačila 47,86 milijuna eura za različite programe, a da je krajnjim korisnicima isplaćeno 52,56 milijuna eura. Navela je kako je iskoristivost CARDS programa 95 posto, PHARE 91 posto, SAPHARD programa 75,4 posto, a ISPA programa 55,4 posto jer dio projekata nije u potpunosti zatvoren. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox