Blagdanska depresija – sve prisutnija

13/12/2010

 Pred nama je najljepše blagdansko razdoblje. Božićni i novogodišnji praznici za mnoge su vrijeme mira, sreće, veselja, darivanja i uživanja. Ipak, moderno doba nosi sa sobom i nove posljedice – sve češće depresivno raspoloženje upravo za vrijeme blagdana. Iako je sve prisutnija, neka vas ove godine zaobiđe blagdanska depresija i jednostavno uživajte u blagdanskom ozračju.

 

Potrošačko ludilo zahvatilo je ionako već stresno društvo. Trošimo izvan svojih mogućnosti, očekujemo idilične blagdane, pretjerujemo u konzumiranju blagdanskih jela i alkoholnih pića. Tako je sve više onih koji su za blagdane bezvoljni, osjećaju se usamljeno, potišteno, neraspoloženo, otuđeno. To nije ništa neobično i strano, a stručnjaci tvrde kako je iz godine u godinu sve više onih koji se bore s blagdanskom depresijom.
Dodatno na loše raspoloženje utječe i svakodnevni stres koji je uzrokovan načinom i tempom života, ali i prisjećanje na drage osobe koje više nisu s nama. Depresija je poremećaj raspoloženja, uzrokovana radom mozga, izaziva psihičke i fizičke smetanje, a može se javiti u svakoj životnoj dobi.

 

Tužni i depresivni blagdanski duh


U današnje doba mnogima su blagdani najgori dani u godini, a blagdanska okupljanja i rituali ih dodatno deprimiraju, kao i blagdanska tradicija. Osim što blagdani donose višak slobodnog vremena, donose i dodatni financijski izdatak i povećane međuljudske odnose, odnosno povećanu mogućnost obiteljskog nerazumijevanja, što sve može poticati na depresivno raspoloženje. Tu su još i pojačani stres i umor, nerealna očekivanja, blagdansko ozračje, odnosno sveopća komercijalizacija. Iako je blagdanska depresija kratkotrajna, uzrokovana je povećanim stresom, umorom, promjenom prehrambenih navika i dnevne rutine. Simptomi su nalik kliničkoj depresiji: glavobolja, nesanica, razdražljivost, vrtoglavica, tjeskoba, negativne misli, lupanje srca, smanjenja koncentracija i nedostatak energije.

 

Sve je u glavi


Nemojte dopustite da vas ovih dana ulovi depresija. Ukoliko je potrebno, potražite pomoć bliske osobe ili u težem slučaju liječničku pomoć. Najjednostavniji način kako se oduprijeti depresivnom raspoloženju je usredotočiti se na ljude oko sebe koje volite i koji vas trebaju. Vaši najbliži najbolji su oslonac. Uveselite sebe, ali i drage ljude malim stvarima. Pronađite dovoljno vremena za sebe - razmislite prije blagdana o svojim očekivanjima, osjećajima i realnim ciljevima, jer sve je u glavi. Ne dopustite da negativno raspoloženje utječe na vas i ne brinite o stvarima na koje ne možete utjecati. Uz malo dobre volje čvrsto odlučite da ćete za ove blagdane biti sretni i jednostavno uživati.

 

Autor: Marina Kilić

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox