IKEA slavi 80 godina dizajnerskog naslijeđa kolekcijom Nytillverkad

28/07/2023

Dana 28. srpnja 1943. Ingvar Kamprad, tada 17-godišnjak, osnovao je tvrtku IKEA u gradiću Älmhultu u švedskoj pokrajini Småland. Danas IKEA slavi 80 godina poduzetničkog duha, inovacija i zajedničkog stvaranja sa znatiželjnim, skromnim i pozitivnim pogledom na budućnost - lansiranjem nove kolekcije koja odaje počast kultnim IKEA dizajnima.


Dok popularnost vintage namještaja nastavlja rasti, IKEA objeručke prihvaća svoju prošlost i slavi 80. obljetnicu lansiranjem nove kolekcije koja odaje počast kultnim IKEA dizajnima. Kolekcija Nytillverkad sadrži namještaj, posteljinu i dodatke sa svježim, odvažnim i radosnim pogledom na klasične komade. Prvi dio revitaliziranih proizvoda već je dostupan u robnoj kući IKEA Zagreb, a daljnja lansiranja planirana su tijekom sljedećih nekoliko godina.

U tvrtki IKEA ponosni smo na svoje nasljeđe i želimo ga proslaviti vraćanjem nekih od naših najpoznatijih dizajna uz integriranje najnovije tehnologije i materijala. Kolekcija Nytillverkad spaja klasični dizajn s modernim standardima, a srž svega je jednostavnost, funkcionalnost, odvažni izražaj i razigranost – baš kao IKEA!, kaže Johan Ejdemo, globalni menadžer dizajna, IKEA of Sweden.

Među najpoznatijim predmetima su LÖBBACKEN stolić za kavu, ponovno osmišljena verzija kultnog LÖVET stolića; BONDSKÄRET stalak za kapute - novi odvažni izgled SMED stalka za kapute koju je izvorno dizajnirao Rutger Andersson; te DOMSTEN stolac, nova interpretacija JERRY stolca koji je dizajnirala Karin Mobring 1970-ih. Kolekcija također uključuje uzorke švedskog dizajnera tekstila Svena Fristedta, koji zrače odvažnom i živopisnom estetikom osamdesetih. Kolekcija ostaje vjerna izvornom dizajnu, ali ga ponovno osmišlja u upečatljivim nijansama i ažuriranim materijalima, što rezultira nizom proizvoda koji se usuđuju biti doista bezvremenski.

80 godina vizionarskog dizajna i nepokolebljive predanosti stvaranju boljeg svakodnevnog života za što više ljudi

U početku je IKEA bila mala tvrtka za narudžbu poštom u kojoj je narudžbe ispunjavao tinejdžer Ingvar na svom biciklu. Brend je sada zastupljen na 62 tržišta s 460 IKEA trgovina, 700 milijuna fizičkih kupaca i 2,6 milijardi online posjeta te više od 20 milijuna preuzimanja IKEA aplikacije u poslovnoj godini 2022. (1. rujna 2021. – 31. kolovoza 2022.). Tim od 231.000 IKEA djelatnika diljem svijeta pomaže u stvaranju boljeg svakodnevnog života za što više ljudi.

Stvaranje boljeg života kod kuće po pristupačnim cijenama koje odgovaraju novčanicima svih veličina oduvijek je bilo polazište tvrtke IKEA. To je postignuto znatiželjom o ljudskim životima, potrebama i snovima kod kuće te jedinstvenim nasljeđem od 80 godina inovacija, rješenja i kultnih proizvoda. Kako bi odala počast ovoj baštini, IKEA neprestano pokušava učiniti stvari boljima, ostajući u blizini stalno razvijajućih potreba i želja što više ljudi.

Dok gledamo u svojih sljedećih 80 godina, činimo to s vodeće pozicije i sa znatiželjnim, pozitivnim ali skromnim pogledom. Nastavit ćemo se zauzimati za što više ljudi, kao i inovirati, predviđati buduće trendove i testirati nove načine rada koji odražavaju potrebe ljudi i planeta, neprestano prilagođavajući i transformirajući naše poslovanje. Zajedno s našim djelatnicima, kupcima, dobavljačima, partnerima i podupirateljima nastavit ćemo voljeti prošlost i stvarati budućnost. Kao što je Ingvar jednom rekao: Većinu stvari još treba učiniti – veličanstvena budućnosti!, kaže Jesper Brodin, glavni izvršni direktor Ingka grupe.

PS/SM

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox