Istraživanje Booking.com-a otkriva kako gotovo polovica žena tvrdi da ravnopravnost spolova i dalje nije prioritet u njihovim tvrtkama

21/03/2019

Prema globalnom istraživanju Booking.com-a, jedne od najvećih svjetskih tvrtki u e-trgovini i lidera u digitalnoj tehnologiji, 54% žena koje trenutačno rade u sektoru tehnologije diljem svijeta smatra da je rad na ravnopravnosti spolova u sektoru tehnologije danas prioritet. Nešto više žena iz tog sektora (56%) smatra da se u njihovoj tvrtki zaista radi na ravnopravnosti spolova. Iako inicijative za smanjenje nesrazmjera u zastupljenosti spolova i poticanju što više žena na ulazak u sektor tehnologije imaju ponešto uspjeha, tvrtke i sama industrija tehnologije moraju pokazati veću obvezu prema njegovanju ženskog talenta - ne samo žena koje razmišljaju o karijeri u tehnologiji nego i priznatih stručnjakinja u ovom sektoru - ako žele održati reprezentativnu i vještu radnu snagu.


Primijetili smo da je došlo do promjene fokusa kod tehnoloških tvrtki kako bi privukle potrebni talent. Osim zadržavanja talenata, tvrtke pojačavaju svoje napore koje ulažu u ponovno privlačenje žena koje su napustile sektor i žele se ponovno vratiti u njega. Zadržavanjem znanja i iskustva tih žena tehnološke tvrtke neće profitirati samo kulturno, nego i financijski, a poboljšat će im se i reputacija.

Žene vide priliku za poticanje stvarnih pogodnosti za tvrtke i pozitivnih promjena diljem sektora

U najnovijem izvješću World Economic Forum Gender Gap Report1 utvrđeno je da dolazi do povećanja nesrazmjera u zastupljenosti spolova. No ipak, žene daju veliki doprinos u svim sferama poslovanja. Na pitanje o tome koje pogodnosti tehnološkim tvrtkama može donijeti veća zastupljenost spolova, 90% žena zaposlenih u tehnoloških tvrtkama – i studentice koje žele ostvariti karijeru u tehnološkom sektoru – kaže da bi to pomoglo pri ostvarivanju veće zastupljenosti spolova u tehnološkom sektoru, donijelo nove perspektive, vještine i iskustva. One su također navele veću fleksibilnost po pitanju pogodnosti vezanih uz ljudske resurse (90%) i poboljšano radno okruženje za sve zaposlenike (90%). Osim tih kulturnih pogodnosti, žene sve više smatraju da će njihova zastupljenost u tehnoloških tvrtkama doprinijeti boljoj reputaciji tvrtke i branda (88%) te općenito većem povjerenju u tehnološke tvrtke (87%).

Podaci iz sektora pokazuju i veće ekonomske pogodnosti. U istraživanju tvrtke PricewaterhouseCoopers2 nedavno je utvrđeno kako bi povećanje broja zaposlenih žena za 5%, na 75%, moglo bi poboljšati ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva za oko 9% bruto domaćeg proizvoda (BDP-a).

“Kad govorimo o poticanju ravnopravnosti spolova u sektoru tehnologije jednako je važno pronalaženje neotkrivenih talenata kao i pružanje podrške ženama koje su već razvile vještine, stekle znanja i stručnost u našem sektoru. Važno je pružiti što više prilika različitim talentima, iskustvom i karijerama”, kaže Gillian Tans, CEO Booking.com-a. “Tijekom posljednjih deset godina uvedene su brojne promjene kako bi se potaknuo napredak i kako bi se sektor tehnologije učinio boljim kad je riječ o ravnopravnosti spolova. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo zadržali taj trend. Tvrtke koje prioritiziraju uključivost na svim razinama i učinkovito koriste sve postojeće talente kao i one koje potiču nove talente nastavit će rasti i napredovati.”

 

Iskorištavanje vrijednosti koju mogu donijeti žene koje se vraćaju sektoru tehnologije

Trenutačno, više od tri od pet žena povratnica u sektor tehnologije, ili onih koje su napravile pauzu pa se vratile (63%) smatraju pauzu u karijeri štetnom za njihov osobni razvoj. Gotovo tri od četiri (73%) smatraju da sektor mora aktivno poduzimati više kako bi im pružio podršku pri ponovnom vraćanju u sector tehnologije.

Međutim, porast ‘povratnica’, ili programa za povratak budi nadu, ne samo u sektoru tehnologije već i u pravnim tvrtkama, sektoru profesionalnih usluga i drugim sektorima. 70% žena koje se vrate u sektor tehnologije smatra da su takvi programi, često usredotočeni na obuku, usavršavanje i mentorstvo, ključni za savladavanje prepreka na koje nailaze pri povratku. Žene koje se vrate žele se osjećati dobro na poslu i nastaviti raditi na karijeri, umjesto vraćanja na početak. Dok dvije petine njih smatra da su redovite prilike za ostvarivanje novih vještina neophodne za njihov uspjeh u području tehnologije (41%), u većem se broju slažu kako im programi za povratak ulijevaju osjećaj sigurnosti da će nadići probleme ponovnog vraćanja na posao (70%).

Ohrabrujuća je činjenica da ovi programi pomažu ženama usvojiti potrebne vještine uz potporu nužnu za napredak. Štoviše, 62% povratnica u sektor tehnologije navodi kako im je mentor bio dostupan prilikom povratka na posao, a to je nešto što smatraju ključnim za uspjeh u karijeri. 68% ispitanica također je navelo kako su im njihove tvrtke pomogle ažurirati i nadopuniti tehničke i druge vještine nakon povratka. 

 “U Booking.com-u već dugo ulažemo trud u programe mentoriranja i prepoznavanja koji pružaju podršku kontinuiranom razvoju žena u tehnološkom sektoru. Naš program stipendija i Booking.com nagrada Technology Playmaker neki su od primjera. Istraživanja nam govore kako je u tehnološkom sektoru potrebna bliska suradnja na usklađivanju strategija koje potiču žene na karijeru povezanu s tehnologijom. Žene donose izuzetnu vrijednost koja može pozitivno utjecati i na tehnološke tvrtke i globalnu industriju te bi ih se trebalo uključiti u proaktivne inicijative uključenja, zadržavanja i razvoja vještina,” zaključuje Tans.

B.D.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox