Lisinski u povodu 50. rođendana slavi s publikom uz dvadesetak raznovrsnih programa i stotinjak izvođača

24/11/2023

Lisinski u povodu 50. rođendana organizira bogat trodnevni program u kojem sudjeluje stotinjak izvođača. Svi programi otvoreni su za posjetitelje, a uključuju predstave i nastupe za djecu, organizirane obilaske, svečani koncert u kojem će zajedno nastupiti Zbor Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, revijalni koncert najvećih zvijezda diskografske kuće Croatia Records Zlatna ptica i mnogi drugi. Uz navedeno, cijenjeni posjetitelji moći će uživati i u nastupima važnih ansambala za Dvoranu, ali i za Grad Zagreb, poput Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Zagrebačkog ansambla flauta, gudačkih kvarteta Sebastian i Rucner, ansambla Kazališta Komedija, solista i ansambla Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Dječjeg zbora Hrvatske radiotelevizije i dr.

Skupština grada Zagreba, predvođena tadašnjim gradonačelnikom Većeslavom Holjevcem, donijela je 1957. godine povijesnu odluku o gradnji dvorane. S realizacijom započetom 1961. godine, stvorena je ne samo koncertna dvorana već i simbol hrvatske kulture te vrhunac umjetničke izvrsnosti i kulturne baštine. Dvorana je dobila ime po Vatroslavu Lisinskom, skladatelju prve hrvatske opere Ljubav i zloba, čime je odana počast njegovu doprinosu hrvatskoj glazbenoj sceni.

Službeno otvorenje 29. i 30. prosinca 1973. predstavljalo je kulturni događaj godine. Od tada, dvorana Lisinski neumorno promiče glazbenu i kulturnu djelatnost organizirajući koncerte, izložbe, predstave, filmske projekcije i brojne druge događaje.

Lisinski je tijekom godina ugostio svjetske glazbene ikone kao što su Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Luciano Pavarotti te brojni drugi, glasovite svjetske ansamble poput Bečke i Berlinske filharmonije, ali i neke od najvećih zvijezda zabavne i jazz glazbe (Tina Turner, Nick Cave, Ella Fitzgerald, Sting…). Dvorana također predstavlja suvremenu glazbenu scenu, odajući priznanje umjetnicima poput Igora Stravinskog, Krysztofa Pendereckog i Johna Cagea.

Trodnevni program za sve naraštaje

Za nešto više od mjesec dana, Dvorana slavi svoju bogatu povijest i naslijeđe trodnevnim programom koji je otvoren za sve posjetitelje.

Program počinje u četvrtak, 28. prosinca u 10 sati glazbenom pričom za djecu Orašar, a traje sve do subote, 30. prosinca u ponoć.

Za jedinstveni obiteljski provod, tu su nastup Dječjeg zbora Hrvatske radiotelevizije, dječja predstava“Da sam ja kontesa Dora, nastup studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koncert Mladi virtuozi sviraju Doru, a za one najznatiželjnije organizirani su obilasci Dvoranom nazvani Tajnim odajama Lisinskog.

Tu važnu obljetnicu svojim će nastupima uveličati ugledni umjetnici i mladi talenti koji oblikuju glazbenu scenu. Posjetitelji će tako uživati u izvedbama Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Zagrebačkog ansambla flauta, gudačkih kvarteta Sebastian i Rucner, vokalnih solista Kazališta Komedija te mnogih drugih glazbenih virtuoza, čija će imena ostati duboko ukorijenjena u kulturnu baštinu Hrvatske.

Svečani središnji događaj koji će obilježiti proslavu uključuje koncert za Dan dvorane Lisinski 29. prosinca, kada će Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić u Zagrebu pod ravnanjem maestra Dawida Runtza izvesti Devetu simfoniju Ludwiga van Beethovena.

Bogat zabavni program uključuje revijalni koncert najvećih zvijezda diskografske kuće Croatia Records Zlatna ptica i nastup solista Kazališta Komedija koji će zasigurno oduševiti sve posjetitelje.

Večernje druženje 29. prosinca zaključit će zabavni program u Predvorju Velike dvorane, gdje će se posjetitelji rasplesati uz glazbene grupe Swingers i Gelato Sisters te skupinu Živa Voda, koja će izvesti vječne hitove Olivera Dragojevića. Posebno mjesto u programu zauzima i predstavljanje knjige Domagoja Marića Dora Pejačević. Život i svjetovi.

Sva događanja, s iznimkom Filharmonijskoga bala, besplatna su za građanstvo.  

Besplatne ulaznice za programe mogu se preuzeti na blagajnama Lisinskog od 13. prosinca u radno vrijeme blagajni. Svaka osoba može preuzeti najviše 2 besplatne ulaznice za programe u Velikoj dvorani i za vođene obilaske Tajnim odajama Lisinskog te 4 besplatne ulaznice za programe u Maloj dvorani. Za događanja koja se odvijaju u svim drugim prostorima Lisinskog, besplatne ulaznice preuzimaju se pri ulasku u Lisinski uoči samog događanja, do popunjavanja kapaciteta.  

Ulaznice se mogu rezervirati samo u slučaju grupnih dolazaka (15 ili više osoba) na e-adresi marketing@lisinski.hr.  Ulaznice za Filharmonijski bal prodaju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. 

Pola stoljeća sukreiranja kulturnih vrijednosti Grada Zagreba

Ova proslava odražava predanost Dvorane profesionalizaciji kulturne ponude i sukreiranju kulturnih vrijednosti Grada Zagreba.

Značenje i važnost uoči ove velike proslave istaknula je ravnateljica Lisinskog Nina Čalopek: Lisinski ne bi bio isti ni bez dirigenata, solista, velikana jazza, kao ni bez zvijezda popularne glazbe te čuvara tradicijske kulture. Lisinski ne bi bio isti ni bez onih iza scene, svih organizatora i producenata, inspicijenata, tehničkih radnika i mnogih drugih koji čine veliki organizam radnika – priređivača koncerata. Lisinski je i pola stoljeća ideje profesionalizacije kulturne ponude i sukreiranja kulturne vrijednosti Grada Zagreba, a za našu vjernu publiku, Lisinski je prije svega pola stoljeća veličanstvenih te nezaboravnih glazbenih izvedbi, doživljaja i sjećanja.

Pozivaju se svi ljubitelji kulture na zajedničku proslavu ove iznimne ustanove, koja već pola stoljeća predstavlja srce glazbenog i umjetničkog života Zagreba i Hrvatske. Lisinski nije samo koncertna dvorana, ona je simbol zajedništva, kreativnosti i kulturnog napretka. 

PS/DM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox