Pušenje u 50-ima udvostručuje rizik od Alzheimera

26/10/2010

Pušenje između 50. i 60. godine moglo bi udvostručiti opasnost od razvoja Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije dvadeset godina poslije, prema istraživanju finskih liječnika objavljenom u ponedjeljak u SAD-u.

Minna Rusanen sa sveučilišta istočne Finske i sveučilišne bolnice Kuopio i njezine kolege analizirali su medicinske podatke o 21.123 članova sustava zdravstvene zaštite koji su sudjelovali u ispitivanju od 1978. do 1985. godine kad su imali između 50 i 60 godina.

Dijagnoze Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije postavljene su između siječnja 1994. i kraja srpnja 2008. kad su pacijenti imali u prosjeku 71,6 godina, prema članu objavljenom u on line izdanju Arhiva interne medicine, koji objavljuje Časopis američke medicinske udruge.

Ukupno je kod 5367 sudionika ispitivanja (25,4 posto) dijagnosticirana demencija tijekom prosječnog razdoblja od 23 godina, od čega 1136 od Alzheimera a 416 od vaskularne demencije.

Bolesnici koji su pušili više od dvije kutije cigareta na dan u pedesetima imali su vrlo visoki rizik od oboljenja od demencije i Alzheimera posebice u usporedbi s nepušačima.

Pušači koji su pušili u pedesetima ili oni koji su pušili manje od pola kutije cigareta nisu imali veći rizik od demencije ili posebno Alzheimera.

Povezanost pušenja i demencije nije varirala u funkciji rase ili spola, ističu istraživači.(Hina)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox