U Zagrebu održan svečani prijem povodom Kineske nove godine

07/02/2024

U zagrebačkom Westinu jučer je održan svečani prijem povodom proslave Kineske nove godine. Prijemu je nazočilo oko 300 uzvanika, među kojima Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, zastupnici Hrvatskog Sabora Furio Radin i Davorko Vidović, kao i predstavnici diplomatskog zbora, ljudi iz različitih krugova, predstavnici kineske tvrtke te predstavnici Kineza u Hrvatskoj.


Prošle je godine kineska diplomacija za cilj imala izgradnju zajednice, ravnopravnu i uređenu svjetsku multipolarnost te inkluzivnu ekonomsku globalizaciju. Aktivno provode globalne razvojne inicijative i stvaraju prilike za razvoj.  Zajedno s drugim zemljama kvalitetno su izgradili inicijativu „Pojas i put“ te promicali mir i blagostanje u svijetu. Ove godine obilježava se 75. obljetnica osnutka Narodne Republike Kine i važna je godina za postizanje ciljeva i zadataka 14. petogodišnjeg plana.

Veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Qi Qianjin obratio se nazočnima osvrnuvši se na odnose Kine i Hrvatske.

Proteklih godinu dana kinesko-hrvatski odnosi su procvjetali. Pod strateškim vodstvom čelnika dviju država, kinesko-hrvatski odnosi zadržali su dobar trend razvoja, a političko međusobno povjerenje nastavilo se produbljivati. Razmjene na svim poljima su nakon epidemije u potpunosti nastavljene. Gospodarska i trgovinska suradnja dala je plodne rezultate. Obujam bilateralne trgovine dosegnuo je 2,533 milijarde USD 2023., što je povećanje od 5,2 % u odnosu na prethodnu godinu. Pelješki most i dalje blista i postao je nova znamenitost koja svjedoči o odnosima dviju država i prijateljstvu dvaju naroda. Poduzeća kao što su China Road and Bridge Corporation, Norinco International Cooperation, China Energy Engineering Corporation Jiangsu Institute, Huawei i Xiaomi ostvarila su napredak u poslovanju u Hrvatskoj. Međuljudske i kulturne razmjene cvjetaju posvuda.

Posjetitelji su ostatak večeri mogli uživati u kineskim nacionalnim plesovima, skladbama i izvedbama. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox