42,5 milijuna eura za financiranje inovativnih malih i mikro poduzeća

13/04/2018

U sjedištu Europske investicijske banke u Luxembourgu, održan je niz sastanaka između delegacija Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i HBOR-a s predstavnicima Europske investicijske banke s ciljem daljnjeg unaprjeđenja međusobne suradnje.


EIB je uključen u provedbu Europskih i strukturnih investicijskih fondova putem zajma za osiguranje nacionalnog sufinanciranja za provedbu projekata te se razgovaralo o povećanju sredstava za  ovu namjenu. Osim toga, tijekom sastanka su razmatrane i mogućnosti suradnje na projektima socijalne i obrazovne infrastrukture, kao i provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Ministrica Žalac sastala se i s potpredsjednicima Europske investicijske banke, g. Dariom Scannapiecom i g. Vazilom Hudákom, a jedna od najvažnijih tema bili su daljnji koraci vezani uz uspostavu ESIF Fonda rizičnog kapitala za inovativna mikro i mala poduzeća ukupne vrijednosti 42,5 milijuna EUR. Ovaj se financijski instrument smatra izuzetno važnim radi osiguranja do sada nedostatnih sredstava za financiranje inovativnih poduzeća s visokim potencijalom rasta, a provedba programa očekuje se tijekom 2019. godine. 

U Luxembourgu je održan i koordinacijski sastanak V4+4 skupine koju čine Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska zajedno s pridruženim članovima, Bugarskom, Hrvatskom, Rumunjskom i Slovenijom.  Članovi skupine su se složili kako je pred Europskom unijom veliki izazov i naglasili važnost zadržavanja Kohezijske politike kao glavne investicijske politike u svim regijama, ali i potrebu pojednostavljivanja i harmoniziranja pravila i procedura kako bi ju učinili fleksibilnijom. Spomenute zaključke Skupina će zajednički snažno zagovarati posebice nakon objave novog Višegodišnjeg financijskog okvira 2. srpnja 2018. godine.

O kohezijskoj politici raspravljalo se i na Sastanku Vijeća za opće poslove u formatu ministara nadležnih za koheziju koji je također održan u Luxembourgu, a na kojemu je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku Corina Cretu. Ministrica Žalac na sastanku je naglasila:

U potpunosti nam je jasno kako očuvanje dosadašnje razine financiranja kohezijske politike zahtijeva određene ustupke. U tom kontekstu, spremni smo razmotriti povećanje uplata u proračun EU, ali  to povećanje svakako treba biti podijeljeno između svih država članica proporcionalno razinama njihovog ekonomskog razvoja.“

Kao i na sastanku V4+4 skupine, sudionici sastanka Vijeća za opće poslove također su se složili kako je potrebno zadržati smanjivanje razlika kao temeljni cilj kohezijske politike te osigurati integrirani pristup i jasniji način određivanja prioriteta.

Marko Prpic/PIXSELL
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox