6 stvari koje morati znati prije pokretanja vlastitog biznisa

23/01/2012

Ulazak u poduzetničke vode nije lagan, a pri tome je najvažnija dobra priprema kako bi izbjegli pogreške koje bi vam se mogle ispriječiti na putu, piše profitiraj.hr.

Poslovni plan

Ako tvrtku namjeravate pokrenuti isključivo vlastitim sredstvima, lako je previdjeti poslovni plan. No, tu grešku ne smijete napraviti. Odvojite vrijeme i napravite plan poslovanja, marketinšku strategiju i viziju tvrtke. Možda o tome ne želite razmišljati, ali napraviti i izlaznu strategiju.

Prošlost ostavite u prošlosti

Možda iza sebe već imate poduzetničkog iskustva, no ne zaboravite da se tržište neprestano mijenja. Također, ne razmišljajte o bivšoj konkurenciji i nekadašnjim potrebama klijenata. Umjesto toga, usredotočite se na novi posao i gledajte naprijed.

Bez zapošljavanja prijatelja

Ako će većinu zaposlenika činiti vaši prijatelji, mogli biste si jako zakomplicirati život. Ako poslovno-prijateljska suradnja ne ide po planu, ostavite osjećaje po strani i mislite što je najvažnije za posao. Vjera u ljude je dobra osobina, no povjerenje u krive osobe na radnom mjestu moglo bi vas puno koštati.

Nove ideje

Prije uvođenja novih inicijativa dobro razmislite . Na početku bi vam se mogla dogoditi poduzetnička groznica i hiperprodukcija ideja uz želju da realizirate svaku od njih.  Nove ideje su dobrodošle, no pazite da ne izgubite fokus.

Popusti

Mlade tvrtke misle kako su popusti odlična stvar za proboj na tržište. Iako je važno pridobiti klijente, neodrživim cijenama propast ćete i prije nego ste zapravo počeli s poslovanjem. Klijente privucite kvalitetnim proizvodima i uslugama.

Strah od neuspjeha

Nogometni stručnjak Sven-Goran Eriksson je rekao: Najveća prepreka na putu do uspjeha je strah od neuspjeha. Poduzetništvo je puno padova i stranputica te je lako podleći panici i stresu. Vjerujte u sebe i ne dopustite da vas strah od neuspjeha koči u ostvarenju svojih ciljeva. Nemojte očajavati zbog pogrešaka jer se događaju svima. Gledajte na njih kao priliku za učenje i novi početak. (jk)

 

 

Izvor: www.profitiraj.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox