Adrisove tvrtke ostvarile dvoznamenkasti rast

30/04/2018

Rast izvoza, koji čini 77% prihoda od prodaje, obilježio je poslovanje Cromarisa u protekloj godini, a Croatia osiguranje je i u 2017. godini zadržalo vodeću poziciju na hrvatskome tržištu osiguranja.


Grupa je u 2017. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,54 milijarde kuna, poslovni prihod iznosio je 4,99 milijardi kuna, dok je prihod od prodaje robe i usluga iznosio 4,37 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvaren je prihod od 3,03 milijarde kuna, a na inozemnim tržištima 1,35 milijardi kuna. Neto dobit iznosi 374 milijuna kuna, pri čemu dobit nakon manjinskih interesa iznosi 293 milijuna kuna. U 2017. godini Adrisove tvrtke ostvarile su dvoznamenkasti rast neto dobiti, a, gledajući konsolidirano, rast iznosi 33%.

Ključni događaj koji će, kako je istaknuo predsjednik Uprave, mr. sc. Ante Vlahović, uz provedenu transformaciju tvrtke, pridonijeti daljnjem rastu i razvoju Adrisa odluka je o kupnji i potpisivanje ugovora o kupoprodaji udjela i strateškom partnerstvu s HUP-om Zagreb. Pripremom akvizicije krajem 2017. godine i formalnim završetkom u prvom dijelu 2018. godine, Adris grupa nastavila je strategiju ulaganja u najviši segmente hotelske ponude. Stvoreni su preduvjeti za cjelogodišnje poslovanje i povećanje operativnih, financijskih i drugih sinergijskih učinaka, čime Adris jača svoju temeljnu djelatnost. Širenjem svoga turističkog portfelja u rastuća hrvatska odredišta, stvorena je jedna od vodećih hotelskih tvrtki koja posluje u najatraktivnijim turističkim odredištima u nas.

Maistra ostvarila dvoznamenkasti rast ključnih pokazatelja poslovanja

Ostvareno je 3,5 milijuna noćenja, što predstavlja rast od deset posto u usporedbi s prethodnom godinom, uz povećanje prosječne cijene noćenja od pet posto. Poslovni prihodi iznose 1,14 milijardi i veći su za 13% od prošlogodišnjih. EBITDA (dobit prije amortizacije, kamata i poreza) iznosi 400 milijuna kuna, što je rast od 21%. EBIT (dobit prije kamata i poreza) rasla je za 27% i iznosi 229 milijuna kuna. Ostvarena neto dobit iznosi 162 milijuna kuna, što predstavlja rast od 14% u usporedbi s ostvarenjem u prethodnoj godini.

Cromaris – daljnji rast izvoza

Cromaris je tijekom 2017. godine nastavio raditi na internacionalizaciji poslovanja i premiumizaciji svoga portfelja. Rast izvoza, koji čini 77% prihoda od prodaje, rast udjela proizvoda dodane vrijednosti uz pozicioniranje u najviši cjenovni segment, obilježili su poslovanje Cromarisa u protekloj godini. Ostvarena je prodaja od 7.334 tone, što je za 6,5% više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Količinska prodaja na izvoznim tržištima porasla je devet posto, no poslovnu je godinu svakako obilježio rast od 20% na najvećem i najznačajnijem, talijanskom tržištu.

U uvjetima snažnog dampinga konkurencije na ključnim izvoznim tržištima, ostvaren je porast prosječnih cijena od dva posto. Rast prodanih količina i cijena u 2017. godini, prati i rast prihoda od prodaje za osam posto. Pritom su prihodi od prodaje proizvoda visoke dodane vrijednosti, ključnog elementa razlikovnosti u odnosu na konkurenciju, porasli za čak 43%. U skladu sa strategijom diferencijacije cilj je da u sljedećih pet godina 45% prihoda čine upravo proizvodi dodane vrijednosti. Rast prihoda, promjena prodajne strukture i troškovna učinkovitost utječu na snažan rast operativne dobiti iz redovnog poslovanja od 57%. Ostvarena je neto dobit u iznosu od 23,1 milijun kuna, što predstavlja rast od 76% u usporedbi s 2016. godinom.

Croatia osiguranje -  tržišni lider

Croatia osiguranje je i u 2017. godini zadržalo vodeću poziciju na hrvatskome tržištu, s ukupnim udjelom od 28,5%. Tržišni je lider u segmentu neživotnih osiguranja s 33,6%. I u životnim osiguranjima zadržana je vodeća pozicija s ostvarenim tržišnim udjelom od 17,9%. U Hrvatskoj je ostvarena ukupna bruto zaračunata premija u iznosu od 2,62 milijarde kuna, što je dva posto više od prošlogodišnje, unatoč ciljanoj optimizaciji i smanjenju dijela portfelja. Bruto zaračunata premija na razini Grupe iznosi 3,14 milijardi kuna i četiri posto je veća od prošlogodišnje. Kombinirani omjer iz redovnog poslovanja, kao jedan od ključnih pokazatelja efikasnosti poslovanja, neznatno je poboljšan u usporedbi s prošlogodišnjim i iznosi 96,7. Rezultati su to uspješno provedene organizacijske i procesne transformacije poslovanja.

Slavko Midzor/PIXSELL
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox