Ambiciozno: Ina do 2015. planira ulaganja od 20 milijardi kuna

02/12/2011

Uprava Ine ovaj je tjedan odobrila strategiju Ine za razdoblje 2011.-2015. koja definira ključna područja ulaganja u idućim godinama te predviđa kapitalna ulaganja u iznosu od ukupno 20 milijardi kuna, ovisno o dostupnim financijskim izvorima.

Strategija definira ključna područja ulaganja Ine u idućim godinama, a za koja kompanija namjerava izdvojiti ukupno 20 milijardi kuna kapitalnih ulaganja, ovisno o dostupnim financijskim izvorima. Oko dvije trećine planiranih ulaganja odnosi se na projekte u Hrvatskoj, čime Ina ostaje najveći ulagač u zemlji, navodi iz Ine.

U segmentu istraživanje i proizvodnja "kao primarnom pokretaču razvoja, Ina planira slijediti razvojnu strategiju temeljenu na istraživanjima razvojem postojećih projekata i kroz potencijalne neorganske korake".

EBITDA od 250 miljuna dolara do 2015.

Ina je usmjerena na 100-postotnu zamjenu rezervi te održavanje proizvodnje na razini od najmanje 70.000 boe po danu (boe - barel ekvivalenta nafte) kompenzirajući prirodni pad proizvodnje iz postojećih polja, te s razvojem postojećih polja u strateškom razdoblju, ističu iz Ine.

U segmentu rafinerije i marketing Ina "planira zauzeti poziciju regionalnog lidera dosezanjem poboljšanja EBITDA od 250 milijuna dolara do 2015. uz istovremeno osiguranje kontinuirane isporuke na hrvatskom tržištu".

Poslovi s energetikom

U Hrvatskoj je kompanija, kako se navodi, usmjerena na postizanje 75-postotnog udjela na veleprodajnom tržištu motornih goriva, a istovremeno udvostručujući izvoznu veleprodaju motornih goriva do 2015. godine. Kompanija je usmjerena na jačanje svoje tržišne pozicije postizanjem 6 postotnog povećanja prodaje benzina i 4 postotnog povećanja u ukupnoj prodaji dizela na postojećim tržištima, naglašavaju iz Ine.

Najavljuju i mogućnost da u idućem razdoblju uđu ili ojačaju druge segmente energetike, primjerice geotermalnu energiju. Kako se navodi, kompanija "vidi mogućnosti, posebno na hrvatskom tržištu, u identificiranju prilika da u strateškom razdoblju uđe i u poslovanje energijom". (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox