Anita Lukenda Mlinac: Kad ti je bračni partner i poslovni partner-horor ili blagoslov?

11/03/2022

Može li se rad sa supružnikom iskoristiti kao motivacija za rast i stvoriti jedan od najvrijednijih i najkorisnijih odnosa koje imate? Kako izgraditi uspješan posao u kojem oboje uživate a da se međusobno „ne gušite“?
U trenutku kada im postane  “previše svega“, ponekad mi se obrate poslovno vezani bračni parovi, u želji da rade na svom osobnom i profesionalnom razvoju. I iskreno, posebno uživam u radu s ovakvim odnosima, jer su složena, kompleksna ali i vrlo moćna. Ima tu i suza, i smijeha, tuge i razočarenja, ljubavi i zahvalnosti.
Bez obzira jeste li supružnici, prijatelji ili kolege, ponekad se vaše razlike otkrivaju tek kada počnete raditi zajedno: razlike u tome što mislite o životu, uspjehu, neuspjehu, prilikama i riziku.
Te razlike mogu s vremenom isplivati ​​na površinu bez obzira na sve, ali se u poslovanju dodatno pojačavaju i mogu biti izvor iscrpljujućeg konflikta i otrova za privatni život.

Kažu da čovjeka najbolje upoznajete kad mu ide jako dobro ili jako loše, kad je na vrhu ali i kad je na koljenima. A što kad je taj čovjek vaš supružnik, za kojeg ste se u nekom trenutku obvezali, emotivno i egzistencijalno, i kao takvog ga se teže odreći, otići ili ostati kad stvari ne idu kako treba?
Od kuda onda krenuti?

Za početak, važno je!

1.Biti svjestan različitosti u karakteru
2.Biti spreman na to da će dolaziti do razilaženja u mišljenju i sukoba, koji će nekad negativno utjecati na privatni dio života
3.Poznavati razlike u stilovima komunikacije
4.Biti svjestan da će se javljati borba za vlast ili okrivljavanje za neizvršeno, kod svakog nedovoljno definiranog posla ili procesa
5.Razgraničenje odgovornosti i obveza
6.Da svatko od supružnika  ima svoj posao i svoje poslove s kojima se bavi
7.Osvijestiti da svatko ima svoje neizražene emocije i očekivanja na kojima treba raditi
8.Shvatiti što su pravi razlozi većine sukoba
9.Podjela vlasti, odgovornosti i zadataka
 

Iako supružnici i sami mogu doći do ovih odgovora, često pored poslovnih izazova jednostavno nemaju vremena za drugo. Ili misle “ Ako počnemo kopati po svemu, bojim se da nismo snažni kako mislim i da ćemo se razići“
No znajte da bez obzira jeste li s osobom u braku ili ne, izgradnja i održavanje dobrog odnosa s drugom osobom uvijek je izazov.  Ali ako ste oboje iskreni i voljni uložiti trud i vrijeme za sebe, dok istovremeno gradite posao, možete postići što god želite. (ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox