ANTE BABIĆ: Financijsko tržište, poljuljano japanskom krizom, uskoro će se vratiti na staro

16/03/2011

Poznati hrvatski ekonomist dr.sc. Ante Babić za profitiraj.hr prokomentirao je trenutne situacije u Japanu i Libiji te njihov utjecaj na ostatak svijeta.

 

Babić ističe da će katastrofa u Japanu, zbog nužnosti popravaka i korištenja novca koji bi se inače usmjerio u investicije, definitivno promijeniti odnose u valutama, no uskoro bi trebalo očekivati povratak na približno stare vrijednost. Najavljuje nešto nepovoljniji omjer dolar-jen-euro, što će utjecati i na kunu jer je vezana uz euro.

Za Japan prognozira usporen rast sljedećih par mjeseci, ali ukoliko nakon procjene šteta bude manja, oporavak će biti brži od očekivanja. Unatoč toj krizi, Hrvatska ne bi trebala izgubiti svoje japanske turiste, kojih doduše nema tako puno jer Hrvatska nije baš otvorena tom tržištu, ali oni koji su dolazili dolazit će i dalje, kaže Babić.

Slučaj Libija

S obzirom na važnost Libije u ponudi nafte, kriza na tom području ne donosi ništa dobroga. Dokle god se nastave problemi s crpljenjem, preradom i transportom njihove nafte, cijena neće biti stabilna, tvrdi.

Babić je komentirao i sukobe u Africi i na Bliskom Istoku rekavši će islamistički pokret jačati, pogotovo u zemljama u kojima je dosad taj segment života kontroliran s vrha države. Iako pod diktaturama te zemlje su imale nekakvu viziju socijalizma pa je i viđenje života ravnopravnije nego ono u šerijatskom zakonu, zaključuje Babić. (MJ)

 

Izvor: www.profitiraj.hr
Foto: Leonard Nincevic/VLM/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox