Arman Vukelić: Nastojim biti u korak s razvojem IT tehnologije i odgovarati na potrebe tržišta

01/10/2014

Kyocera je jedan od najpoznatijih proizvođača dijelova od fine keramike za informatičku i komunikacijsku industriju, a tvrtka Xenon forte od 1989. godine zadužena je za marketing, tehničku podršku i distribuciju proizvoda tvrtke Kyocerau Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Tvrtka Xenon forte se u posljednje vrijeme profilirala u pružatelja cjelokupne usluge ispisa i upravljanja s dokumentima, a više o samom razvoju i postignućima, za Poslovni savjetnik govori g. Arman Vukelić, direktor tvrtke Xenon forte Zagreb.

PS: Možete li nam za početak nešto reći o korporaciji KYOCERA od utemeljenja do danas?

Društvo Kyocera, osnovao je Dr. Kazuo Inamori 1959.godine u Kyotu. U početku se zvalo Kyoto Ceramic Ltd. i bilo je specijalizirano za proizvodnju napredne keramike.

Povijest korporacije Kyocera temelji se na dosljednom razvoju ekološki prihvatljivih proizvoda i proizvodnih metoda koje se temelje na povećanju kvalitete života.

Kyocera je danas jedan od najpoznatijih i najznačajnijih proizvođača dijelova od fine keramike za informatičku i komunikacijsku industriju (ICT). Danas Kyocera grupa zapošnjava 69.789 = 70 tisuča u 230 država) zemalja.

PS: Što sve spada u aktivnosti Kyocera grupe?

 Kyocera je danas jedan od najpoznatijih i najznačajnijih proizvođača dijelova od fine keramike za informatičku i komunikacijsku industriju (ICT). Aktivnosti Kyocera grupe, koje trenutno obuhvaćaju više od 180 pojedinačnih kompanija, usmjerene su na tri područja djelovanja:

-informacijsko komunikacijske tehnologije (ICT)

-očuvanje okoliša i

-kvalitetu života,

što uključuje strateški važne poslove poput telekomunikacija, upravljanje dokumentima, proizvodima koji ciljaju na povećanje kvalitete života (primjerice u medicini, umetci od fine keramike), kao i sustavi za korištenje solarne energije.

Kompanija je također jedna od vodećih svjetskih proizvođača solarnih modula. Novi korporacijski moto “Granica novih vrijednosti” (The New Value Frontier), govori o Kyocerinoj neprestanom usmjerenju prema zadržavanju svoje inovativne snage i predvođenju tehnološkog razvoja.

PS: Zaklada Inamori Foundation dodjeljuje svjetske nagrade „Kyoto Prize“. Za što se ta nagrada dodjeljuje?

Svjetska nagrada “Kyoto Prize” je jedna od dobro poznatih primjera koji je nastao iz te filozofije: osnovana od dr. Inamoria, Kyoto Prize nagrađuje za vrhunska postignuća u kategorijama naprednih tehnologija, osnovne znanosti i umjetnosti i filozofije sa 50 milijuna Yena (približno 400.000 eura) po kategoriji.

PS: Recite nam nešto o suradnji Kyocere i SFF-a

Svečanosti otvaranja na crvenom tepihu ponovo su se pridružili predstavnici japanske korporacije Kyocera Document Solutions i Xenon forte Sarajevo, Kyocerinog partnera za BiH.

Kao zlatni sponzor, Kyocera Document Solutions je ovu godinu podržala Sarajevo Film festival već treću godinu za redom.

Podrška kreativnosti u filmskoj industriji i kulturi je u skladu sa filozofijom Kyocere koja se temelji na jakoj odgovornosti prema društvu - podrška ekoloških aktivnosti za proizvodnju "zelenih" uređaja, pojačanje kreativnosti i suradnje te poticanje pojedinaca za doprinos ljudskosti i čovječanstvu.

To je ujedno bila i poruka poslovnim partnerima, prijateljima Kyocere, umjetnicima i posjetiteljima Kyocera prijema koji je održan u sklopu festivala, a čiji su domaćini bili Kyocera i Xenon forte Sarajevo

PS: Predstavite nam, molim vas, i vašu tvrtku XENON FORTE

Tvrtka Xenon forte surađuje s Kyocerom od 1989. godine, status distributera za Sloveniju dobila je 1997. godine, a u srpnju 2002. postala je njezin izravan partner.

Zajedno s tvrtkama Xenon forte – Zagreb d.o.o. i Xenon forte Sarajevo d.o.o. zadužena je za marketing, tehničku podršku i distribuciju proizvoda tvrtke Kyocera u Sloveniji, Hrvatskoj , Bosni i Hercegovini te u Crnoj Gori.

Osnovna joj je djelatnost informatički inženjering, što čini odličnu osnovu za tehničku podršku i razvoj aplikacija za tvrtku Kyocera.

PS: Obzirom na tešku gospodarsku situaciju u Hrvatskoj koliko ste zadovoljni poslovanjem Xenon Forte-a i na koje načine pokušavate ostvariti zacrtane ciljeve?

Xenon forte Zagreb ostvario je rast kroz sve ove godine stagniranja države i pada BDP-a. Kruži priča

“ tko preživi ovu krizu živječe zauvijek“. Uprkos svim mogućim državnim nametima, porezima i prirezima nismo nikome dužni i ostvarujemo dobit. Redovno isplaćujemo svojim zaposlenicima plaće. Samim tim sam u našem okruženju sa sadašnjom situacijom zadovoljan.

Da je bolja privredna klima vjerojatno bi zaposlili još ljudi i više investirali. Ciljeve ostvarujemo maksimalnim zalaganjem svih djelatnika i kontinuiranim školovanje i usavršavanjem djelatnika

PS: Spremate li u svojoj ponudi neke novitete s kojima biste željeli upoznati čitatelje Poslovnog savjetnika?

Tvrtka Xenon forte d.o.o. se u posljednje vrijeme profilira u pružatelja cjelokupne usluge ispisa i upravljanja s dokumentima. Orijentacija tvrtke je na pružanju dodane vrijednosti korisnicima naših uređaja kroz održavanje, upravljanje tokovima dokumenata, sigurnost dokumenata i postizanje ušteda kod korisnika.

Pomogli smo mnogim tvrtkama implementirajući MDS (Managed Document Services) poput Coca Cola HBC Hrvatska d.o.o., Riviera adria d.d., Print studio d.o.o. i mnogim drugima.

PS: Što je zapravo MDS?

MDS je skraćenica za Managed Document Services, a odnosi se na sveobuhvatno rješenje za upravljanje dokumentima. Uvođenje ovog rješenja dolazi u nekoliko faza i zapravo je kružan proces.

Na početku se u tvrtci u kojoj se planira uvođenje MDS-a provede detaljna analiza flote uređaja, načina organizacije i volumena ispisa. S tvrtkom se izanalizira tijek rada, da bi se nakon procjene krenulo u plan razrade uvođenja.

Kružni proces uvođenja MDS-a ide u pet faza: procjena, projektiranje, implementacija, upravljanje, optimizacija, a s obzirom da je to proces, on zapravo ne prestaje kada se u tvrtku uvede MDS.

Nakon što se sustav za upravljanje dokumentima uvede, za svaki pisač ili multifunkcijski uređaj moguće je odrediti dopuštenja za pojedine djelatnike. Dokumenti do pisača dolaze preko MDS servera i već čekaju na uređaju, a sustav pametno raspoređuje dokumente kako se ne bi čekalo uz pisače.

Tek kad se korisnik prijavi na uređaj, krenut će ispis dokumenata, pa je daleko smanjena mogućnost zametanja važnih dokumenata. Prijava na uređaj može ići preko kartice, pina, a android tableti mogu se instalirati na uređaje koji nemaju Kyocera upravljačku ploču.

Sustav pisača sam javlja kada se dogodi kvar na jednom od uređaja ili kada jednostavno treba promijeniti toner, a o pojedinim dijelovima i cijelom sustavu brinu se vanjski djelatnici koji su implementirali sustav.

Uz KYOCERA MDS nije ideja samo smanjiti troškove, nego i povećati produktivnost, što proizlazi iz organizacije radnih procesa izlaznih dokumenata. To će također IT odjel osloboditi rutinskih poslova koji mogu biti obrađeni učinkovitije od strane vanjskih izvora.

MDS nije namijenjen samo za velike međunarodne korporacije već Kyocera MDS pomaže oko značajnijeg smanjenja troškova u manjim tvrtkama. Poanta je da nakon što jednom vidite koliko zapravo malo znate o izlaznim troškovima tvrtke i koliko su veliki potencijali ušteda, do izražaja dolazi reorganizacija i efikasnije upravljanje dokumentima.

Što se sigurnosti tiče, bez obzira na segment poslovanja, u procesu rada nastaju povjerljive informacije i dokumenti. Tvrtka je odgovorna za zaštitu dokumenata svojih klijenata i privatnih podataka svojih korisnika, a usluga KYOCERA MDS nudi veću razinu sigurnosti jer zahtijeva ovlašteni pristup objektima i mrežama, ali i bolje kontrolira što korisnici tiskaju. Do prosječne uštede od 30% dolazi se manjim korištenjem potrošnog materijala (papir i toneri), nižim troškovima energije, usluge i podrške.

Postavljaju se pravila o tome tko može koristiti primjerice tisak u boji da se izbjegnu nepotrebni troškovi. Kod održavanja, tvrtka koja implementira obavlja opskrbu svega što trebate za pisače bez obzira na brand, uz popravke i održavanje, a tu je i sustav za daljinski nadzor.

U faktor uštede ulazi i optimizacija. Smanjuje se opterećenje IT odjela, a brže i učinkovitije upravljanje dokumentima omogućuje automatizirano snimanje, distribuciju i arhiviranje dokumenata kao što su fakture ili narudžbenice.

Na koncu, zaposlenici će imati više vremena za svoj posao, jer se smanjuje vrijeme čekanja za dokumente.

PS: Kako se nosite s konkurencijom i što biste istakli kao svoju prednost?

Konkurencija u našem segmnetu uredski strojevi (digialni multifunkcijski uređaji i laserski pisači ) je vrlo jaka.

Naša prednost je TCO (cijena vlasništva uređaja ) ,izdržljivost uređaja i dugotrajne garancije. Cijena po kopiji je najniža u klasi poslovnih uređaja.

Sve navedene atribute prepoznali su i naši korisnici , koji su uglavnom srednje i velike kompanije

(Coca Cola , Billa, Mercator , Plodine, Super Sport, Valamar Hoteli, Sokol Marić, Tommy,..... i drugi.

Prednost nad konkurentima je također i Eco Sys tehnologija.

PS: Što je EcoSys tehnologija ?

Temeljem godina iskustva KYOCERA Document Solutions u proizvodnji jedinstvene tehnologije dugotrajnih komponenti za pisače, Kyocera je izgradila filozofiju "Konstantnog razvoja i proizvodnje izvanrednih ekološki svjesnih uređaja koji se istinski mogu nazvati brand-om 'ECOSYS' , kroz sve ove godine."

KYOCERA Document Solutions razvija ekološki prihvatljive proizvode u raznim aspektima.EKONOMIČNOST:

  • Optimizirana efikasnost radnih procesa 

Ukupni troškovi vlasništva (TCO) su realni troškovi uređaja uključujuči i troškove vlasništva koji mogu značajno premašiti cijenu po kojoj je uređaj nabavljen.

ECOSYS uređaji su proizvedeni sa ciljem da smanje direktne troškove, kao što je trošak potrošnog materijala, ali i indirektne troškove, kao što je potrošnja el.energije, administracije i na taj način uvijek pružaju najniže troškove u klasi.

EKOLOGIJA:

Smanjen utjecaj na okolinu.

KYOCERINA tehnologija dugotrajnih komponenti koristi naše iskustvo u keramici. Izdržljivi fotoosjetljivi valjak je sastavni dio uređaja, jedini potrošni materijal je toner kaseta.

Za proizvodnju ECOSYS pisača je potrebno manje materijala, stvara se manje otpada i koristi pojednostavljeno recikliranje čime se postiže minimalan uticaj na okolinu.

SISTEMSKI ISPIS:

 Jednostavna integracija KYOCERA ECOSYS uređaji nude veliki izbor dodataka dizajniranih s ciljem da maksimalno povećaju produktivnost ureda. Dostupne su dodatne funkcionalnosti i mogućnosti, koje osiguravaju korist iz sigurnog povrata investicije. Kyocerin integrirani sistemski software osigurava dugotrajnu i kompatibilnost sa svim mrežama.

PS: Koliko ste zadovoljni poslovnom 2014-om i kakvi su vam planovi za budućnost?

Poslovna 2014. po rezultatima u prvih devet mjeseci unatoč padu tržišta bolja je od 2013. godine.

IT tehnologija uvijek je bila u mom fokusu. Svakodnevno mjenjanje i poboljšavanje te razvijanje tehnologije uvijek me je privlačilo i nastojim biti ukorak sa razvojem IT tehnologije.

Kyocera iz godine u godinu poboljšava kvalitetu i mogućnosti uređaja i to u skladu sa ekološkim zahtjevima.

Planovi za budućnost su daljnje modernizirnje firme, proširenje usluga i odgovaranje na potrebe tržišta, zapošljavanje vrijednih i sposobnih mladih kadrova. (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

za Poslovni savjetnik govori g. Arman Vukelić, direktor tvrtke Xenon forte Zagreb
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox