Atlas pera ptica na Epsonovom skeneru

03/07/2012

Tvrtka Epson objavila je početak suradnje sa Sokolarskim centrom u Šibeniku, u projektu stvaranja Atlasa pera ptica; digitalne arhive pera autohtonih ptica koja će biti objavljena na web stranicama Centra i dostupna čitavome svijetu.

Pošto su za digitalizaciju pera potrebne velike i detaljne slike u visokoj razlučivosti Epson, je u sklopu suradnje ustupio vrhunski skener Expression 10000XL. Riječ je o uređaju koji s rezolucijom od 2400 dpi i visokom optičkom gustoćom od 3,8 DMax, omogućava vrhunsku kvalitetu skeniranja do punoga A3 formata.

Sa zadovoljstvom podržavamo projekt digitalizacije pera autohtonih ptičjih vrsta u Šibeniku i Hrvatskoj koji će pridonijeti očuvanju prirodnog okoliša, izjavio je tom prigodom Renato Vincenti, manager za razvoj prodajnih kanala u Epsonu Italia. Epsonova tehnologija skeniranja omogućiti će Centru stvaranje opsežne digitalne arhive pera s preciznim i detaljnim slikama, dodao je.

Sokolarski centar smješten je u gustoj borovoj šumi šibenske Dubrave, udaljenoj svega osam kilometara od središta Šibenika i predstavlja jedinstveno mjesto gdje se posjetitelji mogu upoznati s tajanstvenim životom nebeskih lovaca.

Realizacijom ovoga projekta otvaraju se brojne mogućnosti za daljnji razvoj animalne forenzike u Hrvatskoj ali isto tako i mogućnosti da se rezultati projekta primjene i na druga područja istraživanja, kazao je voditelj projekta Emilio MenđušićSkenovi visoke rezolucije pera omogućavaju precizniju identifikaciju vrste i podjednako su koristan alat kako za profesionalne ornitologe tako i za amatere ali isto tako i za animalne forenzičare, inspektore zaštite prirode ili za carinske službe. Dva slična projekta, jedan u Americi i jedan u Europi su nam bili vodilja u procesu oblikovanja našeg projekta. Pored makroskopskog prikaza pera u ID karticu pera uvrstiti ćemo i mikroskopski prikaz pera. Mogućnost identifikacije vrste od koje imate mali, gotovo zanemariv dio pera posebno je važna u avio industriji, u onim slučajevima kada dođe do kolizije aviona sa pticama.

Emilio Menđušić dobitnik je nagrade “Ivo Horvat” Ministarstva kulture za 2009. godinu, i nagrade Grada Šibenika 2010. za izuzetne uspjehe na polju zaštite prirode. (PS/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox