Automobili koji srce diraju

05/05/2011

Vrijeme je da se prisjetite nekih dobrih starih vremena. Lider je popisao pet automobila koji su promijenili povijest, a zasigurno ste jednom u životu imali bar jedan od njih. Idemo u malo putovanje kroz povijest.

 

1. Stojadin

Iako se ovaj automobil ne zove „Stojadin“ već Zastava 101, svi su ga znali upravo pod tim imenom. Predstavljen je 1978. godine i postao jedan od najomiljenijih automobila „bivše Juge“, a bio je i jedan od tri najprodavanija automobila u svijetu. „Stojadin“ je ušao i na tržište Velike Britanije i tog pod sloganom (Go new, Go Yugo). Tih 70-ih godina prijelazak na prednji pogon bio je bauk, no ovaj je auto ponudio „hatchback“ varijantu (prtljažnik iza stražnjih sjedala) i to na prednji pogon pa su se svi pomamili. Godina 2008. bila je kraj jedne ere, jer je tada proizveden posljednji primjerak Zastave 101.

2. Buba

Još davne 1938. godine iz Volkswagenovih je pogona izašao Volkswagen Type1, koji je poslije popularno prozvan „Buba“. Ovo je i službeno najprodavaniji automobil svih vremena, a u razdoblju od '38. do 2003., kada se prestao proizvoditi, prodan je 21 milijun ovih limenih stvorenja. Za one koji nisu znali, kada je Buba prvi put predstavljena javnosti predstavljena je sloganom „Jeste li se ikada upitali kako vaš vozač ralice dolazi na posao?“. Pa uz takav slogan, tko ga ne bi kupioJ. Inače ovaj je automobil od samih početaka bio predstavljan kao vrlo praktičan i kvalitetan auto, a dizajn mu se nije previše mijenjao.

3. Renault 4

Ovaj je automobil uvijek bio poznat pod svojim nazivom iliti kao „Reno četri“. Iz svoje je tvornice snova izašao 1961. godine, a snovi su mu se ugasili 1992. no to ga nije spriječilo da također zasluži titulu jednog od najprodavanijih automobila u povijesti. S obzirom da je ovo bio Renaultov odgovor na Citroën 2CV, lijepo su ispravili sve suparnikove nedostatke i zavladali cestama. Iako prvotno predstavljen kao gradski karavan, ipak ga se gleda kao preteču „hatckbacka“.

4. Fićo

Ma tko bi uopće znao stvarni naziv ovog čuda kad ime „Fićo“ ili „Fićek“ jednostavno razgali srce. Riječ je inače o Zastavi 750 koja je rađena po licenci talijanskog Fiata i to modela 600, i to 1962. godine. Pokusna inačica talijanske 600-tke uskoro je zaludila mase, a mnogi su i opjevali ovaj maleni automobil.

5. Golf jedinica

Ok, Golf jedinica ga zovemo jer se Golf 1 pa otprilike tako i čitaJ. Počeo se proizvoditi 1974. godine, a trenutno imate priliku na cestama gledati posljednju zasad, šestu generaciju. Das Auto se prodavao na svim kontinentima i to zbog niskih troškova održavanja i dosta odvažnog dizajna. S obzirom da i dalje zaluđuje cijeli svijet (novim modelima naravno), definitivno je najuspješniji Volkswagenov model, koji je zapravo nastao kao zamjena za „Bubu“. Dosad je proizvedeno 25 milijuna primjeraka, što ga svrstava na treće mjesto najprodavanijih automobila na svijetu. 

Bilo kako bilo, današnji automobili jesu napredniji, kvalitetniji, ljepši, ali nijedan od njih nema dušu kao npr. Fićo (s jako mekim ć) ili pak stara drndajuća Buba. (MJ)

 

Izvor: Lider, 5. svibanj 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox