Blagajnica na bolovanju

16/03/2012

Kako to stoji u priručniku "Poslovno komuniciranje & Poslovni bonton", briga o zdravlju zaposlenika otvara široko područje o zaštiti zdravlja svih zaposlenih. No, u većini slučajeva se razmatra samo zdravstveni problemi i prevencija vodećih ljudi u kompaniji, a manje se govori o onima koji su na dnu poslovne piramide.

Iako bi se uvjetno mogli složiti da je za sudbinu kompanije važnije zdravlje vodećih managera od recimo skladišnog radnika, vozača dostave ili blagajnice - i njihovo zdravlje ne smije biti zapostavljeno. To znači da trgovačka organizacija mora skrbiti za "obične" djelatnike — poglavito za blagajnice. Usporedbe radi, smatra se da je posao suvremene tajnice stresan i podložan raznim bolestima, koje se mogu odnositi i na žene za blagajnama. Stres, osteoporoza, šećerna bolest, povišeni krvni tlak, bolesti srca, moždana kap, dobroćudni i zloćudni tumori itd… sve ovo mogu biti problemi i mladih i onih srednje dobi, a osobito žena nakon 50-te, koje su ostavile dio svojeg zdravlja na trgovačkim poslovima (Iz priručnika "Poslovna tajnica"). To nipošto nije razlog da gospođe s navršenih 50 ili više godina svrstamo fakultativno u neku II kategoriju, nego i njima treba posvetiti dužnu pažnju.

Žensko tijelo kao biološki stroj

 Kako to piše američka specijalistkinja dr. Marie Feltin: "Promatramo li žensko tijelo kao biološki stroj, složit ćemo se da ono dosiže vrhunac u kasnoj adolescenciji i nakon toga polako slabi. (...) Žene danas preživljavaju 30 godina nakon menopauze. To je razdoblje dar vremena tijekom kojeg smo živjeli, odrastali i uzdizali se shvaćajući da nadograđujemo iskustva iz raznih razdoblja života". Ista autorica kroz inteligentno sažet sadržaj upozorava žensku populaciju, prvenstveno srednjih godina, na promjene koje mijenjaju naš zdravstveni status i koje signaliziraju neželjene promjene. No, takve spoznaje mogu se odnositi i na one mlađe osobe, koje sjedeći ili stojeći za blagajnom, ne opažaju pojave koje polako, ali sigurno nagrizaju njihove psihofizičke sposobnosti. Stručnjaci medicine rada znaju za te pojave, pa je u velikim trgovačkim centrima s robama široke potrošnje uobičajena promjena ritma i sadržaja dnevnih poslova (naizmjeničnim radnim zadacima). 

 

Cijeli članak pročitajte u novom broju časopisa Poslovni savjetnik, broj 83, ožujak 2012, str. 78-79
Autor: mr. sc. Eduard Osredečki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox