Broj ugašenih poduzeća smanjen za 14,0%, ali je i broj novoosnovanih za 5,1% manji

22/04/2016

Svakog se radnog dana u prosjeku osnivalo 50 novih poduzeća, a najviše ih je osnovano u veljači. Najbolji omjer osnovanih i ugašenih ima Krapinsko- zagorska županija gdje je na svako ugašeno poduzeće osnovano 10 novih.


Prema podacima iz tvrtke Bisnode, tijekom prva tri mjeseca 2016. godine u Republici Hrvatskoj bila su osnovana 3.292 nova poslovna subjekta, što je za 5,1% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, ugasilo se njih  1.207, odnosno 14,0% manje u odnosu na prvi kvartal 2015. godine. Zanimljivo,  najviše je poduzeća osnovano u najkraćem mjesecu - veljači, dok ožujak bilježi najveći broj ugašenih. U prosjeku, svakog se radnog dana osnivalo 50 poduzeća, a gasilo 18. 

Od ukupnog broja osnovanih njih 54,0% čine jednostavna trgovačka društva, a slijede dionička društva s udjelom od 42,6%. U usporedbi s prvim kvartalnom prošle godine, došlo je do blagog pada popularnosti tzv. „tvrtki za 10 kuna“ – lani je njihov udio iznosio 56,0%.
Promatrajući te podatke na razini županija, najviše se ističe Krapinsko – zagorska županija koja ima najpovoljniji omjer ugašenih i osnovanih poduzeća. Tamo je u prva tri mjeseca ove godine na svako ugašeno poduzeća osnivano 10 novih. Slično je bilo i u Šibensko – kninskoj gdje se na jedno ugašeno poduzeće osnivalo 9,4 novih. Ističu se još i Požeško – slavonska, Splitsko – dalmatinska te Zagrebačka županija. Analiza županija pokazuje kako su samo dvije županije imale više ugašenih od osnovanih poslovnih subjekata tijekom prvog kvartala 2016. godine-  Bjelovarsko – bilogorska i Virovitičko – podravska županija. U istom kvartalu prethodne godine niti jedna županija nije imala negativan odnos osnovanih i ugašenih poduzeća, dok je po najpovoljnijem omjeru osnovanih i ugašenih prednjačila Ličko – senjska županija.

Analizirajući sektore djelatnosti, u prva tri mjeseca tekuće godine 22,4% svih poslovnih subjekata osnovano je u trgovini, a slijedilo je ugostiteljstvo sa 15,6% udjela. Trgovina je među djelatnostima vodeća i kod analize ugašenih poduzeća, s udjelom od 28,6%. Drugoplasirana je bila prerađivačka djelatnost sa 12,9% udjela. 

Tijekom prvog kvartala, 207 poduzeća ušlo je u postupak stečaja, dok su iz njega uspješno izašla samo tri poduzeća. U odnosu na prvi kvartal prethodne godine, u postupak stečaja ušlo je 13 poduzeća više. Ukupno je u prvom kvartalu ove godine zabilježeno 7.045 novoblokiranih žiroračuna, što je pad od 7,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Odblokiranih računa bilo je 6.101, što predstavlja pozitivan rast od 1,9% u odnosu na prošlu godinu. U Gradu Zagrebu bilo je 29,4% novoblokiranih žiroračuna, dok je udio u odblokiranim računima iznosio 30,0%. I sve ostale županije imale su veći broj novoblokiranih od odblokiranih žiroračuna, čime se bilanca blokiranih poduzeća povećala kod svih njih. Ipak, Ličko – senjska županija ističe se kao županija s najmanjom razlikom između novoblokiranih i odblokiranih žiroračuna, a slijede Požeško – slavonska i Sisačko – moslavačka županija. Sve tri županije imale su za manje od 10% više novoblokiranih od odblokiranih žiroračuna.

     
U odnosu na isto razdoblje prošle godine, 12 županija imalo je pad novoblokiranih računa, dok ih je isti broj imao pozitivan rast odblokiranih žiroračuna. Najveći pad od 31,1% novoblokiranih računa u prvom kvartalu 2016. godine imala je Splitsko – dalmatinska županija, dok je Ličko – senjska imala za 60,0% više odblokiranih žiroračuna nego u prvom kvartalu 2015. godine.
Tvrtka Bisnode Hrvatska, vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan još od 1989. godine i okuplja više od 2.500 stručnjaka iz 17 europskih država. Tvrtka Bisnode je najveći partner tvrtke Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućava informacije o više od 250 milijuna tvrtki iz 220 zemalja svijeta. (PS/SŠ)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox