Bruto dobit poduzetnika manja za 6,9 milijardi kuna

11/06/2012

Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija u prvom su tromjesečju ove godine ostvarili bruto dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima od 2,5 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani manja bruto dobit za 6,9 milijardi kuna ili za 73 posto, objavila je Financijska agencija.

Iz Fine kao glavni razlog tom padu navode smanjenje ukupnih prihoda poduzetnika u djelatnosti brodogradnje za 84,1 posto. Naime, u prvom kvartalu prošle godine brodogradilišta su ostvarila velike izvanredne prihode s osnova izvlaštenja imovine prema odluci vlade.

Osim toga, na smanjenje dobiti u određenoj je mjeri utjecao manji obujam industrijske proizvodnje i građevinske aktivnosti u prva tri mjeseca ove godine, objašnjavaju iz Fine.

Hrvatski su poduzetnici u prva tri mjeseca ove godine ostvarili 135,9 milijardi kuna ukupnog prihoda, dok su ukupni rashodi iznosili 133,4 milijarde kuna, pa je bruto dobit (ukupni prihodi minus ukupni rashodi) bila 2,5 milijarde kuna.

Ukupni prihodi manji

Ukupni prihodi poduzetnika u prva su tri mjeseca ove godine bili manji za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su istodobno ukupni rashodi porasli i to za 4,5 posto.

Podaci Fine o strukturi prihoda pokazuju da su poduzetnici u prva tri mjeseca ostvarili veće prihode od prodaje, a da je na pad ukupnih prihoda ponajviše utjecao pad ostalih prihoda i prihoda od kompenzacija i subvencija.

Tradicionalno, najveći dio prihoda poduzetnici ostvaruju na domaćem tržištu na kojemu je u prvom kvartalu ove godine prodano roba u vrijednosti 102,3 milijarde kuna, što je 3,8 posto više nego u istom razdoblju lani.

Povećana je i prodaja na stranim tržištima i to za 2,7 posto i ostvaren prihod od 21,2 milijarde kuna. Time je, kako ističu iz Fine, nastavljen pozitivan trend povećanja izvoza i povećanja broja poduzetnika koji prodaju svoju robu i usluge na stranim tržištima.

Rezultati poslovanja poduzetnika temelje se na izvješćima koje je Fini predalo 88.299 poduzetnika, što je tri posto više nego u prvom tromjesečju lani. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox