Carsharing - rješenje za zagrebačke prometne gužve

11/05/2011

Hrvatska metropola muku muči s prometom. Većina infrastrukture datira iz vremena kada je na cestama bilo tri puta manje automobila, barem dva puta (barem) dnevno po gradu se stvaraju nesnosne gužve, a sve je više ispušnih plinova i smoga. No, primjer Bremena mogao bi ponuditi rješenje, piše Jutarnji list.

 

Bremen je tek jedan od oko tisuću gradova grada u kojem je zaživio tzv. carsharing. Ideja ove vrste javnog prijevoza je u tome da na određenim punktovima u gradu stoje automobili koje građani mogu posuditi i vratiti na za to određeno mjesto. Tako bi se smanjile gužve kao i zagađenje, jer je na cesti manje automobila, a i jeftinije je od posjedovanja vlastitog automobila (pomislite na benzin, osiguranje, registraciju…).
Usluga se može iskoristiti u minutama, satima, pa čak i na cijeli dan, ali to nije česta praksa.

Zadruga Auto Divisio Croatia, koja radi na projektu, nada se da bi se najesen i Zagreb mogao uvrstiti u gradove koji nude tu uslugu, a potporu pruža i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Najvjerojatnije bi se počelo s 20-ak vozila koja bi sva imala ekološki prihvatljive motore s malom emisijom ispušnih plinova, piše Jutarnji list. S obzirom da na milijun Zagrepčana imamo oko pola milijuna automobila, nadajmo se da će ovako nešto zaživjeti i zaista se održati. Nekako nam se čini da hrvatski mentalitet ovako nešto i ne bi dobro prihvatio. Ali, tko zna… (MJ)

 

Izvor: www.jutarnji.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox