Concept One iz Svete Nedjelje najbrži električni automobil na svijetu

14/09/2011

Mladi hrvatski izumitelj i autodizajner Mate Rimac  predstavit će svoj sportski električni automobil Concept One na jednom od najprestižnijih sajmova automobila u Frankfurtu, piše Poslovni dnevnik.

Concept One ući će tako u povijest hrvatske automobilske industrije, a tvrtka Rimac Automobili konkurirat će Ferrariju, Bugattiju i Tesla Motorsu.

Concept One proizvodi tvrtka Rimac Automobili iz Svete Nedjelje s tek 20 zaposlenika i skromnim, ali perspektivnim 23-ogodišnjim direktorom. Odlučio je da Concept One neće ići u masovnu proizvodnju, već će godišnje proizvoditi najviše 15 primjeraka.  Sretnici koji će si moći priuštiti Concept One, za koji se nagađa da bi mogao koštati  800.000 eura, u njemu će moći juriti čak 305 kilometara na sat, a jedno punjenje bit će dovoljno za čak 600 kilometara puta.  Procjenjuje se da bi jedno punjenje ovog automobila moglo stajati oko 50 kn.  Uz to, njegov je dizajn vrlo sofisticiran, a svaki od 3.000 različitih dijelova pojedinačno se i precizno izrađivao.

U tvrtku Mate Rimca ulaže i kraljevska obitelj iz Abu Dhabija

Iako je Rimac pojasnio da prema ugovorima ne smije otkrivati novčane iznose i imena, priznao je da mu je najveći investitor i poslovni partner šeik i član kraljevske obitelji iz Abu Dhabija.  Bez obzira na interes bogatih investitora, Rimac namjerava zadržati većinski udio u tvrtki, a naglašava i kako mu je prioritet da proizvodnja ostane u Hrvatskoj.

Hrvatska je ovim automobilom dobila čisti hrvatski proizvod vrhunske kvalitete, a za mladog Rimca to je tek početak.  (jh)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 14. Rujna 2011.
Foto: www.rimac-automobili.com

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox