Demotivirani djelatnik

30/03/2018

Kako vratiti motivaciju kod radnika koji smatra da je zakinut unaprjeđenjem drugog kolege na mjesto na koje je pretendirao. Nije li normalno očekivati od svih zaposlenika da budu usredotočeni na posao neovisno o situacijama koje se odvijaju unutar organizacije?


Naravno da imate pravo tražiti da čak i ona većina ljudi koji nisu unaprijeđeni i dalje radi svoj posao kako treba. Ipak, pri­mjer jasno pokazuje kako je motivacija suptilna stvar i ne može se jednostavno provesti silom zakona i ugovora o radu. U ljudskoj je pri­rodi da sebe doživljavamo boljima nego što zaista jesmo. Stoga nije ne­obično niti rijetko da smo iznenađeni i razočarani ako netko procijeni da je kolega ipak bolji od nas. Često je lakše kliznuti u frustraciju zbog percipirane nepravde nego se suočiti s realnom slikom o sebi i drugima.

Isto tako je u ljudskoj prirodi da se neispunjeno očekivanje, ili čak neispunjena nada, doživljava kao gubitak iz kojeg slijedi razočaranje. U situacijama kad jedna osoba napreduje, a više ih ima takve želje i oče­kivanja, teško je postići da nitko nije razočaran. Ipak, ispravan postu­pak može pomoći da se izbjegne šteta u motivaciji među ostalim čla­novima tima.

Ostatak teksta pročitajte klikom na pdf ikonu.

Autor: Davorin Belamarić
Izvor: Poslovni savjetnik

Privitak: 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox