Destinacijski management - suradnja ili smrt

25/08/2020

Pokrećući drugi veliki pohod ogromnih, svjetski najvećih vojnih snaga u dotadašnjoj povijesti, kralj najmoćnijeg carstva na svijetu, Perzije, mislio je kako će imati vrlo laku zadaću u svladavanju grčkih filozofa i ratnika koji su ionako u konstantnom sukobu.


Godina je bila 480. prije Krista, a Grčka zemlja bez identiteta, u kojoj su mali gradovi države, Polisi, vodili svaki svoju politiku, filozofske rasprave, konstantno u umnom, retoričkom i vojnom nadmudrivanju. Glavni Polisi, oko kojih su se kasnije okupili i svi drugi, bili su Sparta i Atena, jedan grad neslomljive vojne discipline, a drugi grad kulture i filozofije. Na prvi pogled nespojivi mix svega i svačega u kojem je svako svakome konkurent i u kojem je pojam zajedništvo samo misaona konstrukcija koja nikada neće zaživjeti. O da, Perzijanci i njihov živući Bog kralj Xerxes mislili su kako je pred njima laka zadaća osvajanja cijele Grčke. No, zaboravili su kako dobro organizirana vojska, disciplinirana i motivirana, može slomiti puno jaču silu ako joj organizacija nije na dovoljno visokoj razini. Xerxes je zaboravio poraz svog oca na maratonskom polju deset godina ranije i bahato je krenuo u novo osvajanje. Jedino što je uspio polučiti svojim višestruko jačim snagama bio je destinacijski management. Na smrt suprotstavljeni Polisi, odgodili su svoje nesuglasice, organizirali se kao jedna zemlja, jedna, ovaj put vojna destinacija i dobili bitke kod Termopila, gdje su Spartanski kralj Leonida i njegovih 300 bojovnika zauvijek zapisani u anale povijesti. O da, međusobno, Grci se nadmeću, žale, viču i suprotstavljaju, no kada treba nastupiti prema Van, svi će surađivati u nekada obrani svoje destinacije, a danas u brandiranju Grčke kao jedne od najpoželjnijih, turističkih destinacija.

Ovim malim povijesnim uvodom o zemlji koja je rodila filozofiju, logiku, matematiku i povijest, determiniramo samu bit destinacijskog managementa. Suradnja ili smrt! Iako 4 u svijetu po posjećenosti turista po glavi stanovnika, Hrvatska zarađuje 3 puta manje od Švicarske, a o nedostižnoj Španjolskoj koja ostvaruje jednu petinu prihoda od turizma cijele EU (koja je i najposjećenija svjetska regija) ne trebamo niti odgovoriti. U čemu je problem? Izgleda da mi jednostavno, bez obzira na posjećenost koja zakrči naše autoceste tijekom ljetnih mjeseci, koja zaguši povijesnu dubrovačku jezgru i koja preplavi ljudskim valom krhki eko-sustav Plitvičkih jezera; jednostavno ne znamo zaraditi od turizma. Loša zarada znači lošu organizaciju, a ona je u turizmu upravo destinacijski management.

Usklađeni procesi

„Destinacijski management uključuje aktivnosti koje pridonose unaprjeđenju i razvoju turizma, usklađenjem interesa svih subjekata koji sudjeluju u turizmu.“ PS/SŠ

Autor teksta: Darko Balaš mr.oec.

Izvor: Poslovni savjetnik br. 144

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox