Digitalni ili mrtvi

20/08/2019

Kad ste kupili svoj prvi mobilni telefon? Čini li vam se da ga imate oduvijek, da ne možete niti zamisliti vrijeme bez razgovora, surfanja webom ili slanja SMS poruka s bilo kojeg mjesta? Ipak komercijalno širenje mobilne telefonije staro je tek dvadeset godina.


Svijet se svakih par desetljeća drastično izmijeni. Otkad je proizvedeno prvo računalo, stvoreno je preko dvije trećine znanstvenih spoznaja kojima ljudski rod raspolaže. Znanost potpuno počiva na brzini i preciznosti složenih proračuna koje obavljaju kompjuteri. Dok prosječni znanstvenik obavi pet do deset računskih operacija na minutu, računala izvrše više od milijarde operacija u sekundi. Dakle, u tren oka obave računanje za koje bi stotini matematičara trebao cijeli život.

Računala se uistinu brzo razvijaju i mijenjaju. Tranzistor je patentiran pred 90 godina, a jedno od prvih računala ENIAC slavi 70 rođendan. Internet je utemeljen pred 45 godina, a prva e-mail poruka poslana pred 44 godine. IBMov PC konstruiran je pred 34 godine, a Tim Berners-Lee napisao je prvu web stranicu pred 25 godina. Wikipedija slavi 20 godina, a wi-fi standard upravo postaje punoljetan.

Pred 18 godina svjetski šahovski prvak Gari Kasparov izgubio je partiju od IBM-ovog super-računala. Google je star sedamnaest, YouTube deset, Facebook devet, a Appleov iPad pet godina. Pred tri godine Encyclopedia Britannica je, nakon 244 ljeta, odustala od objavljivanja tiskanog izdanja. Da su tehnologija i produktivnost u drugim granama industrije napredovale brzinom razvoja računala, najbrži avioni obletjeli bi zemaljsku kuglu u par milisekundi, prosječni automobil imao bi kapacitet od 5.000.000 sjedišta, bio bi težak  petinu grama, a mogao bi s litrom goriva obići Zemlju na ekvatoru stotinu puta.

Autor teksta: Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik br. 129

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox